Tuesday, 30 July 2013

Different Symmetry.

Admit it, there is a bigger and wider definition of love as we grow older. Even marriage suffers from constant turbulence and stuffs, and it needs more than love itself to hold on. It's a tiny string between two hearts that connect couples, and it varies from love to trust, to tolerance.

When you're seven, love means sharing your toys and playing together underneath blanket forts. When you're fifteen, being in love means sacrificing your sleep to call and text with him/her. Being in the same study group and class is a big deal too. Imagining both of you furthering your studies together, get married and have kids were easy. Heaven on Earth, cloud nine. And break-ups were a lot tougher too, and hard to handle. 

But after that, a whole new world meets you, gives you a pair of brand new eyes. You begin to realise that there are more to life to care about. And time is very valuable, attention and care could not be given as free as it used to be. Love now means that you will put enough effort to present him/her with a stable future, more serious, more realistic. The feeling is there, the hope is there, just the interpretation and justification of pouring your heart out is slightly different.

Why do you love her?
Because she's pretty? Time will eat her skin and tiny wrinkles will appears. Because he's such a good-looking chap? Baby, that six-packs ain't gonna last. 

Is it because of money?
Because he/she gave you things, diamond and rings? Well, are you sure those things will guarantee a life-worth of love and affection? They said money cannot buy you happiness. 

Why do you love each other? 
Because of the time you've spent together? Surely you will learn in time that commitment is more than that. You will get bored of each other, you will become annoying, ugly, and sick, and you'll run out of time to share with your partner.

Why? Because the world wouldn't stop even if you're in love. Time wouldn't be so kind to be on your side, and sometimes, when you love someone so much, it hurts. Arguments will arise, and mistakes will be done. It seems like the whole world conspire together to break you loose, everything is wrong when it supposed to be right.

And that's when love take it's place. To mend what has broken back, to make cloudy situation becomes clearer. To stay when you can leave, to always forgive and let go of the " what-ifs " .To tolerate weakness and substitute them with flowers. To accept the devil and perceive them as angels.

We all need some space to breathe, a life to live. Love and relationship doesn't mean a never-ending conversation, or endless meet-ups and whatnot. When you love someone, you want to share your world with them, cut it in half, present it on a gold platter. You want to watch them grow, to be there for them and to support them. Not to put them in a cage of too little trust and too much affections. Too much love equals to suffocation.

It's a form of art to love someone by making them feeling free. A kind of trust to let them go and believing that they will come back to you. An amount of affection strong enough to make your lover feel the heat, but subtle, gentle and kind just so they won't get burnt.

A different symmetry.

Saturday, 20 July 2013

Good morning, love.

Dear love,
Today, I woke up early. I didn't get enough sleep thinking that heyyy I'm finally single. For real, for good. I should be happy right? I mean, this is what I want and thank you for letting me go.
We argue everyday just about anything and everything. And I guess we are both just tired trying to work things out. Yup, I gave up on us. I just don't think that I can love you like I used to and we're gonna be happy like those days.
I think I've made the right decision, for both of us. You're that kind of man who doesnt open your mind before you open your mouth. You hurt me with your words. And when you are out of your mind, I'll get bruises. You even judge about my family and say bad things. So you're a jerk, a douche. I'm not a good girlfriend either, I was a bit or extra friendly to a couple of guys. I mean they keep coming and you keep on hurting.
I got sick almost everyday thinking bout us. Stress, headaches and I feel like wasting my time. I can no longer wait for you to change or to accept what I can't change. I guess, the cure is to be single.
Dear love,
Today, I woke up with regrets. Although you hurt me soooo baddd. But deep down I do love you. We've been through a lot. You know me inside out, very well. I'm your baby but what happened to us?
But I'll just keep walking away cause you gave up on us too.


Buku Baru : Koskenkorva

Terfaktab Media ingin mengumumkan buku kelapan terbaru mereka iaitu Koskenkorva. Buku ini merupakan antologi cerita pendek dan puisi dari kumpulan penulisan Meteor Rasa yang dianggotai oleh Amal Hamsan (Heroin dan Seyogia), Ashraf Sahdan, Syed Hafeez (Korban Cinta Remaja), Pyol Muhammad dan Acap Rahman.

Meteor Rasa adalah sebuah kumpulan penulisan yang bertapak di blog meteorasa.blogspot.com sejak April 2010 dengan menampilkan penulisan ringkas berkonsepkan 'naluri-jiwa-rasa yang berkait dengan sesuatu peristiwa atau fenomena.

Dari zine kepada buku, mereka telah mengeluarkan tiga buah zine iaitu Koskenkorva #1, Koskenkorva #2 dan Koskenkorva #3. Adalah amat sukar untuk mencari ketiga-tiga koleksi zine mereka ini kerana cetakan yang terhad.

Oleh itu, pihak Terfaktab Media telah mengumpul dan membukukan penulisan terbaik dari Koskenkorva serta melakukan penambahan penulisan baru dari penulis Koskenkorva. Ini bertujuan untuk memelihara cetusan idea penulisan yang bagus agar tidak ditelan arus pembangunan.

Berikut antara cerita pendek yang terkandung di dalam Koskenkorva.

Koskenkorva boleh dibeli secara online-pos melalui laman Terfaktab Shop iaitu www.terfaktab.com <-- klik untuk ke pautan.

"I read Koskenkorva when I want. Simple" - komen Dash mengenai Koskenkorva sambil meletakkan rating 4/5 bintang.

Thursday, 18 July 2013

Love thyself

Kau, aku rasa kau kena belajar sayang diri kau dulu. Mesti kau bengang kata aku tak faham, tak rasa apa yang kau rasa. Aku tau, benda ni klise gila memang line wajib dalam movie chick flick yang memang buat kau rasa nak roll eyes lagi-lagi bila yang cakap tu heroin yang pakai dress pink tapi please, please, please love yourself before anyone else.

Kenapa, kau tanya? Kenapa, ikut suka hatilah aku nak sayang dia sampai separuh mati, kau kata? Okay let’s see, kau bagi masa, usaha, tenaga, even duit untuk dia tapi aku nak tanya kau worth it ke semua ni? In the end kau ada dapat balasan apa-apa tak? Ada dia cakap terima kasih? Oh, kau kata balasan tak penting, yang penting dia happy. Habis kau? Kau, kau rasa kau happy tak? Kau tak rasa penat ke kau je yang memberi?  Cuba kau duduk, fikir dalam-dalam. Kau, kau sanggup je terjun laut kalau dia jatuh, you jump I jump, tapi kau fikir balik dia, dia nak ke terjun untuk kau?

Kau pernah dengar Grenade kan? Bruno Mars kata “I'd catch a grenade for you, throw my hand on a blade for you, I'd jump in front of a train for you, you know I'd do anything for you.” Kau tak rasa tu macam diri kau ke? Kau selalu dengar kan lagu ni, kau tau kan the whole story of lagu ni? Perempuan dalam lagu ni, even lepas dapat everything pun masih nak, nak, nak lagi. Dan Bruno pun bagi, bagi, bagi. Dan pengakhiran lagu ni bukannya happy ending, Bruno tau yang dia “wouldn’t do the same”. Sebenarnya kau pun tau kan? Yang benda ni one sided, kau je yang memberi and at last kau yang left with nothing but dust and heartache sebab dia dah ambil semua.

Tanya diri kau balik, berbaloi ke kau buat semua benda ni? Dia lagi suka kat kau ke lepas kau buat semua tu? Ke dia lagi gunakan kau mintak tu mintak ni? Is all that worth it? Kau happy ke macam ni, dalam masa 5 years lagi kau nak ke kau je yang still member? Lagi teruk kalau sebenarnya korang tak ada attachment pun, macam korang tak officially together pun. Apa je yang kau cuba nak buat ni? Kalau aku boleh, aku memang nak tarik bahu kau nak goncang kuat-kuat bagi kau sedar.

Kau tengok diri kau kat cermin, please jaga reflection yang kat cermin tu. Asyik jaga hati orang je, hati sendiri? Asyik bagi macam-macam kat orang je, diri sendiri? Kesian kat diri kau tu, jaga sikit dia. Kalau orang lain boleh touching kalau kau tak bagi apa yang diorang nak, kau ingat diri kau sendiri tak sedih?

Macamni, apa kata kau manjakan diri kau pulak, pergi buat facial ke kalau duit dah bagi kat dia semua buat sendiri kat rumah pun boleh tempek timun dengan tomato kat muka; buat manicure; pergi shopping untuk diri kau pulak – anything, absolutely anything that will make you happy. And lepas tu aku harap, kau akan lebih sayang diri kau dan kau akan sedar that, no he’s not worth all the troubles because he didn’t give you any in return and masa tu aku harap kau akan jumpa the one yang akan jaga kau more than anything in the world.

Because aku nak kau tau yang you’re worth it. Lantaklah kau tergelak sebab aku curi tagline Loreal ke apa tapi seriously you’re worth too much to put up with this shit. So please, please, please, aku merayu sayang diri kau tu.

Saturday, 13 July 2013

Confession #32

Mata bertemu masa
05:21 , 06:45 , 08:04 ,
kembali katup, lemas dalam mimpi
10:34 , hati berdetik laju.
Terasa rimas melihat cahaya.
tewas bila fantasi berjanji penuh nafsu,
lebih padu dari hakikat.
jika bangun itu penuh liang dengan udara,
sanggup aku hidup bernafaskan air.

Bangun! Bangun! 
senang kau luah kata berserah?
kenapa cahaya pula dipalit salah?
yang kau cinta itu beban,
sanggup engkau ke dasar?
mana kau campak kuat dan liat? 
pahit atau tidak, 
mata jangan terus jadi hitam. 

Ah! pedulikan .
11:34 , 12:05 , 01:27
mata gelap ini leka
segenap penjuru sudah buta,
separa menanti,
separa patah hati.
aku si layang putus tali.
hanya dia, dia, dia.
biar selamanya hidup separuh mati.
di sini, tanpa cahaya kita boleh
pedulikan deringan getaran panggilan
semua yang bernyawa.
biar otak bodoh.
biar hati kelam.
kisah tiada.

Tapi kalaupun berganti
dua kali dunia ini 
dan dunia seterusnya,
dia masih wujud di tingkat 
infiniti yang mustahil.
Engkau gila?
Lupa fungsi kaki berdiri?
Lupa fungsi tangan untuk gapai harapan?
Bayang bayang sesat kau 
yang sebenarnya palat!
hancurkan mereka, 
bangun dan hancurkan!

Berdekah ketawa sang penglipur lara,
" Mati lah engkau. ", katanya.
Lihat masa yang dicuri .
02:45 , 04:52 , 07:24
Mahal harga hati tanpa nadi,
Indah luka, lembut sakitnya.
Pergilah engkau cahaya,
moga jangan terserempak si gelita.

Monday, 8 July 2013

Jualan Penghabisan Stok

Seperti yang dijanjikan. Sempena dah Ramadhan. Maka pihak kami berbesar hati membuat jualan penghabisan stok dengan menawarkan potongan harga dari 10% hingga 30%.

Layari www.terfaktab.com untuk membeli buku-buku yang nak di habiskan stock tersebut.


Saturday, 6 July 2013

Aku suka dia? Bitch, please.

Jepun ni banyak term pelik-pelik dalam melabel orang especially dalam relationship sampai manusia herbivorlah karnivor omnivor pun ada maksud kalau kat sana. Artikel ni aku nak cerita pasal the unfortunate case of being a tsundere. Tsundere ni pronunciation dia sun.they(dei cam kau panggil mamak).ray. Kalau korang yang memang dah otaku mode switch on lepas nampak perkataan ini mesti dah tau apa maksud dia sebab tsundere ni pun memang one of typical characters dalam anime/manga.

Tsundere ni senang cerita macam bipolarlah (sikit) lagi-lagi kalau dengan orang yang dia suka; mulut dengan ekspresi orang tsundere ni tajam sikit mampuslah siapa yang dia suka tapi dalam hati sebenarnya dia suka walaupun dia selalu cakap bodohlah, banganglah, bencilah.  Ada faham? In other words, tsundere ni mahu tapiiiii taknak tunjuk dia akan tunjuk dengan keganasan/kebencian. Kalau nak contoh paling familiar & universal, Helga dalam Hey Arnold. Dia sukaaaaa gilaaaaa kat Arnold tapi perangai dia bila depan Arnold? Heh.

The unfortunate case jadi tsundere ni ialah bila nak mengaku kau suka kat orang tu pun payah tahap dewa. Belum mengaku kat orang lain lagi, nak mengaku kat diri sendiri pun azab. Peringkat awal bila si tsundere sedar yang dia (might be) suka orang tu, dia akan deny gila-gila-gila punyalah dalam otak dia sendiri. “Kenapa nak suka kat dia? Tak handsome pun si Abu lagi handsome. Eee dahlah pemalas bodoh lembab kepala cam bola ragbi pulak dah tu.”

Bila dia dah rasa confirm suka pulak, dia akan rasa cam nak facepalm oh god why kenapa aku boleh suka manusia kepala bola ragbi camni tapi rasa suka tu tak hilang jugak. Bila nampak orang yang disukai tu kalau orang normal selalu hati berbunga tsundere pulak cam pehal dia nak tunjuk muka hodoh dia depan kau. Bila confuse, orang tsundere ni ada gak rasa cam nak meroyan kat Twitter macam manusia lain tapi nanti dia terfikir pehal aku yang nak kena meroyan pasal dia siapa dia untuk diroyankan.

Part paling dahsyat sebagai tsundere ialah bila kawan-kawan dia tengah bergosip pasal crush dia, dia boleh buat-buat taktau siapa nama crush dia padahal dalam hati dah terpahat terukir duduk fikir tiap-tiap hari. Kalau kawan dapat sense pastu tanya tsundere ni boleh jadi jawab "Aku suka dia? Bitch, please." Tapi kalau si crush tu tak kenal dia, buat apa dia nak kenal si crush tu hebat sangat ke si crush tu sampai dia nak kena tau nama. Nampak tak betapa teruknya jadi tsundere ni?

Oleh sebab perangai hazab camni, kalau si crush orang tsundere ni tau memang muntah darah gelak guling tak percaya. Contoh kalau ada orang bagitau kat Arnold yang Helga suka dia memang Arnold geleng kepala tak percayalah sebab tsundere ni memang sehabis boleh taknak tunjuk yang dia suka kat crush dia.

Jaaaadi point aku kat sini, kemungkinan tsundere ni jadi forever single ialah 99.9% sebab crush diorang selalu salah faham diorang ni musuh ketat. Aku doakan semua para tsundere akan jumpa pasangan yang memahami sebab for sure pah cerohlah nak harap si tsundere ni start. So, ada antara korang yang rasa korang tsundere lepas baca ni? Mohon bertabah.

Gasip Gol

P/s: Eeeeee siapa yang suruh korang baca sampai habis ni? Eeee bencinyaaaa.

Friday, 5 July 2013

Jangan lari, hadap.

Kalau kau rasa dengan dapat lupakan orang dengan cara larikan diri dari orang yang buat kau sakit tu satu kejayaan, kau silap. Sebab berjaya berhadapan dengan orang yang buat kau rabak tu jauh lagi besar tahap menang dia.

Kau ingat senang nak hadap muka yang buat reaksi macam takde apa-apa sedangkan dia buat kau sakit hati tu tak tahu nak cakap macam mana. Nak nak yang jenis kejam serupa nazi. Semalam baru lepas buat kau rabak harini dia datang dekat kau sengih sengih macam baru jumpa harta karun. Rasa macam nak terajang muka dia pun ada time tu. Kalau kau tak betul betul kuat, mau meleleh dah kau kat depan dia. Tapi sebab kau kena berlagak steady dan cool, so kau pun buat macam takde apa.

Sebenarnya tu lagi baik dari kau lari tak nak jumpa dia. Tak nak cakap dengan dia. Tak nak contact dengan dia. Atas alasan kau tak boleh tengok muka dia. Kalau dengan cara tu kau cakap kau dah berjaya bangkit dari kekalahan, kau silap. Terang terang kau masih tertakluk bawah bayang bayang dia.

Eh, ye lah. Kalau kau betul betul dah move on, jadah apa kau still tak boleh tengok muka dia? Nampak sangat kau tergugat takut jatuh hati balik. Pesen senang kalah. Haritu sikit punya meroyan, tapi still tak boleh jumpa dia, sakit hati tak hilang lagi katanya. Sakit hati ke sebab kau ada hati lagi kat dia. Mulut cakap dah move on, tapi hati duk terkenang kisah silam. Sudah lah. Dia elok tegak depan kau buat muka bahagia, kau tak habis dengan muka taik. Tak rasa malu ke bila tunjuk sisi lemah kau ke dia.

Memang tak mudah nak berhadapan dengan dia. Nak nak baru lagi kan. Kalau hati tu boleh nampak, luka pun tak kering lagi. Tak payah tengok muka, dengar suara pun dah sakit hati. Marah tapi nak nangis. Kan? Macam bodoh.  Tapi sampai bila pun kau nak macam tu. Kau pernah dengar ayat,

Lagi jauh aku lari, lagi cuba aku lupakan dia, lagi dekat dia datang, lagi asyik aku teringat dekat dia. 

Aku bukan angkuh, tapi aku tak pernah larikan diri dari orang yang buat aku rabak. Bukan lah tak pernah langsung. Maksud aku paling teruk pun aku berselisih bahu dan aku tunduk. Kalau dia tegur, aku balas, kalau dia lalu buat bodoh, aku pun jalan buat bodoh. Settle. Tapi aku rasa tu tahap boleh dibanggakan lah sebab ada sesetengah orang langsung tak boleh. Dengar bunyi tapak kaki, bau dia sekali lalu pun boleh boleh mengundang air mata. Parah.

Bagi aku bila kau face up dengan manusia yang buat kau melalui fasa sakit dalaman ni menunjukkan kau memang super power. Of course lah sebab tak semua orang boleh  buat kot. Kau tak rasa ke macam best bila dia buat atau cakap sesuatu yang menyakitkan hati kau semalam. harini kau jumpa dia kau boleh senyum dan gelak ketawa dengan orang lain serupa takde apa. Bravo. Silap haribulan, dia balik yang rasa tergugat sebab tengok kau tak terjejas dek angkara dia.

Jangan tunjuk yang kau lemah depan dia. Macam mana sakit pun kau hadam sengsorang. Kalau perlu, cerita dengan someone, go ahead. Cerita. Tapi bila sampai depan dia, hadap. Control diri kau sebaik mungkin. Selagi kau boleh sorok rabak kau tu, kau sorok. Kalau nak melalak pun tunggu sampai rumah, masuk bilik, cari bantal, tekup muka. Jangan meroyan campak campak barang pulak. Mengamuk pulak mak kau nanti.

Cara ni bagi aku one of the best cure lah. Harini kau tengok muka dia sakit level sembilan puluh lima. Esok tengok muka dia sakit tu dah turun level tujuk puluh. Lusa turun lagi level lima puluh lima. Everyday kau akan get used and slowly kau jadi okay. Bukan lah aku pergi suruh kau jumpa dia hari hari. Itu contoh. Jangan jadi bebal kau pergi cari dia tak tentu pasal. In case kalau terjumpa atau memang kau perlu deal dengan dia hari-hari. Tak perlu nak larikan diri kalau terserempak. Kalau kena kat aku tu memang aku gelak je. Perangai serupa budak belum sunat.

Kau boleh meroyan, lepastu cari jalan. Kau boleh sepuas hati menjerit, tapi terus bangkit. Kau boleh sakit hati, cuma mohon cepat berhenti. Apa kau perlu buat, tarik nafas, dan dia kau lepas.

Kekadang, kita memang kena telan dan hadap benda yang buat kita sakit. Bukan sebab takde pilihan, tapi sebab dari pahit tu lah kita akan lepas dari perit dan kuat untuk bangkit. Orang kata, alah bisa tegal biasa.


"Sampai sekarang aku still tak boleh jumpa ex aku sebab rasanya kalau aku jumpa, confirm aku menangis. Tak boleh." - seorang wanita yang telah pun berkahwin.

Ini nama dia ikut hati tak lama lagi kau mati dekat tangan laki. 


Assalamualaikum korang. Seriously, it did happen.
2.03 a.m – 5 July 2013

Malam tadi dia call, kebetulan aku tak tidur lagi. Aku angkat. Hmm, we got nothing to say, lebih banyak diam. Aku bukak buku Physics and baca. Yes, we’re on the phone but he keep talking to his dorm mates. Annoying gila bila call orang lain tapi bercakap dengan orang lain. Say farewell sebab dia nak main futsal, k foinee. Dia call lagi, masih bersembang dengan kawan-kawan. Tenuk gila muka aku bila kena hold on call. Habis main futsal lah katakan, nafas termengah-mengah. Tak bercakap tapi buat bunyi uh uh ah, uh uh ah. Seksi gila aku cakap dengan korang, macam orang tengah buat apa entah hehe. Aku rasa macam nak tampar je muka dia dengan tapak kasut ni ha.

Talking about studies studies err bosan. Well, he will going to Japan, pursuing his studies memang lah dia asyik buat tazkirah percuma. 10 minutes, takde bunyi. Dia diam, aku diam. Eh, aku nak tidur lah. Suddenly,

Hey nak tanya lah


Dengar baik-baik


Amira suka Luqman eh?

Terbeliak biji mata aku. Apa hal mamat ni.

Hahaha, amende natang sangat soalan ni.
Cool ree cool

Just say yes or no. If no then its ok, if yes tell me why.
Cicak betul lah. At first I would like to say no, senang and simple kann?

Listen Amira, if you don’t then its ok. But remember when everything ends, memories begin. You’ll cry.

I don’t cry.
Suara mendatar.

Easy, answer me. I won’t ask it again. If you say you’re not, don’t ever think to come back to me. Once broken considered gone. Faham?

Macam mana aku nak jawab. Jawab ya? Aku pun tak yakin, kalau iya pon bagilah aku masa amik wuduk dulu buat solat istikharah hurgh. If jawab tak, menyesal sampai mati pun tak berguna. Well, I keep come back and forth. Berdalih mengarut merapik apa-apa entah. Pastu cara dia macam nak mengugut, perasan tak? Benci gila. Suara dia memang serious habis lah. Aku tak yakin dengan perasaan aku, tapi aku tanak menyesal. Tapi, tak semestinya jugak kan. If it were meant to be, then it is meant to be.

Letih main game ni, rasa menyampah.

Ok, yes I do like you.

Heh, you don’t like me?

I do love youuuu *pitch menjerit* Ehh, I do like, bukan love. Silap cakap.

Haha, don’t scream lah. Kan senang bagitahu awal-awal. Hah, malu lah tu. Eh tak payah nak malu sangat. Sepak kang. Whether its like or love, things are just the same for me.

Whatever. Its my time to ask you question. Tadi Luqman tanya ‘do you LIKE me kan?’ ok, do you love me Muhammad Luqman?
Pehh, tebal gila muka aku.

Hah, cakaplah betul-betul. Orang nak jawab ni.

Do you love me Luqman?
Ok sabar ok ree

Hah, line tak berapa clear ni. Cakap kuat sikit ok sayang
Pekak, eh banyak kau punya sayang.

Dah ah, malas nak tanya. Tak penting pon. Dah ar, menyampah pulak.

Alah, chill lah orang tanya je. Sekali lagi soalan tu, boleh?

Tanak tanak tanak. Mengantuk, orang nak tidur. Nak baring nak bantal. Dah lah orang NAK TID….
Tak sempat habis cakap.

Yes I love you. I love you. I love you.
3 minit dia diam aku diam.

Ah, ok.

Sebenarnya dengar je tadi, saje suruh ulang hehe.

Aku mungkin suka kau, tengoklah esok lusa tapi jantung aku macam nak lunyai kena tumbuk dengan ke-gentle-an kau haha. We don’t what will happen next, I just wish the best.

Well, I can tolerate man without breast, kau takde kan sayang? 

ps: yang italic tapi unbold tu aku/monolog dalaman. Hahaha

Wednesday, 3 July 2013


Waktu paling indah dari sudut cinta bukan masa bercinta sebenarnya. Sedar tak, thing are more beautiful when you haven’t declare yet. The moment when you secretly stalking at him and scream in a little pitch because he looks so cute. The moment where you wish, he will suddenly look at you. And, the moment where you said you will appreciate him. You won’t be like all his previous.

You can even smile walaupun hanya see his back. Keep on smiling and wishing he was yours. No fight, no dramas. Its only you who tolerate the feeling and the lovestory. Bila nampak dia berjalan dengan perempuan lain, muka kau berubah jadi rojak. Rojak busuk. Cemburu punya pasal, padahal kau berangan sorang-sorang je. Hari tu, mood kau cloudy habis. But, when you see his eyes your face suddenly rainbow-ish. Love take hostage. Easy kan kalau kita boleh bercinta macam ni.
Apa yang dia suka, semua nampak awesome di mata kau. 

Ok, entah macam mana you guys texting. Cakap pasal kelas je pun, kau still baca text dia berulang-ulang kali.

“Esk ada kelas Chemist - Rafi”
“Ah yeke, thanks J

Kau dok ulang baca mesej dia, padahal cakap benda tu je pon. Kalau orang lain bagi “K” kau marah, dia takpe pulak haish. That what hearts do, what feeling want. Suatu rasa gembira dan ada nilai ikhlas dan jujur. Tak perlu sebarang ungkapan cinta jiwang-jiwang atau hadiah mahal-mahal. 

Bila mula ada interaksi  antara kau dengan dia. Dia bagi kertas kat semua classmate kau and kau sekali, kau cium bau kertas tu sebab tangan dia dah pegang kertas tu. Entah kalau tangan dia masa tu korek hidung kau bukannya tahu. Tapi kalau kau tahu, kau peduli apa.

Terus membayangkan kisah kau and dia. Buat jalan cerita kisah cinta korang dalam drawing block. Gila. Takdir Tuhan tu cantik, sentiasa beri kejutan. What is not meant to be will never meant be. Dia berjalan ke arah kau. Kau pura-pura tak nampak dia, hati kau dah nak melompat keluar menyorok bawah kerusi.

Eh, Amira kan?
Manisnya dia senyum.

Ah saya, ada apa?

Jemput datang ke majlis perkahwinan saya hujung minggu ni, kecik-kecik je

Datang ya?
*dia buat muka simpati, dia pandang mata*

Terdiam. Eh, kau kata tadi bercinta sorang-sorang kan lebih indah. Hmm, yeke?

Bakar hati

Aku mahu teruskan bebelan aku dari isu Tunggu.

Jadi apa yang kau pilih? Sudah mula buka mata dan melihat kiri dan kanan? Sudah mula move on dari menunggu buta? Kalau ya, aku doakan yang terbaik untuk anda. Tapi bagi yang pilih mahu tunggu? Aku sarankan sila stand-by tuala basah di tepi, aku bakal tembak peluru pedas dan panas. Kain kapan putih sekali, mana lah tahu nanti ada yang sentap sampai terhenti nadi. 

Pusing tepi atas bawah punya sembang pun takde guna kan. Jadi, kau ambil keputusan untuk terus menunggu. Okay, okay. Itu hak masing-masing. Tunggu pun best juga. Best makan nasi dengan hati setiap hari. Kenyang dengan perasaan harapan nyawa-nyawa ikan.  Best tu, sambil menangis pukul 3 pagi, kau bayang kau macam dalam movie The Adjustment Bureau, willing to wait and go against everything for love. Ececeh, so dramatik. So sweet.

Tapi kau perasan something tak?

Dalam kelam kabut kau tunggu dan kejar crush kau tu, ada manusia ni yang setia tegur kau, cakap hi. Ucap selamat pagi, tanya how was your day? Bila kau hitung hari dan hafal jadual exam crush kau sebab nak cakap good luck punya pasal, dia ni yang pesan kat kau jangan study hard sangat masa exam, tidurlah awal, katanya. Tapi bila dia text, kau reply acuh tak acuh. Bila dia Whatsapp, kau sanggup guna WeChat sebab taknak kantoi last seen punya pasal. Kemain.

Dia baik, take care pasal kau. Mungkin kurang handsome/cantik dari yang kau minat tu. Mungkin tak kaya mana, mungkin berperangai awkward. Tapi mak aku pesan, lebih baik pilih orang yang sayang kita dari orang yang kita melebih-lebih sayang.

" Tapi dah tak sayang, nak buat cemana. Tak boleh, tak ada feeling langsung. Takkan nak tipu pulak. " Jangan tipu aku, masa kau baca apa aku tulis tadi, tu alasan yang kau kata dalam otak, kan? Kihkihkih. 

Oh, habistu kau tak fikir pulak, mungkin tu la sebabnya crush kau pun tak ambil peduli pasal kau? Tak sedar? Masih buta? Kau sibuk menangis, kenapa lah si crush kau tu suka lelaki/perempuan lain padahal kau dah bertungkus-lumus usaha mengorat, kau ingat semua tarikh hari jadi dia, mak dia, atuk dia, semua tarikh la senang cerita. Kau rasa kau deserve to be with him. Hehehe meh sini aku nak ulang balik ayat kau. Kan dah dia takde perasaan kat kau? Nak buat cemana, kan?

Jadi lepas ni, mungkin ada yang rasa insaf sikit dan mula mahu nak appreciate dia yang ada depan mata. Mungkin la, kalau kau pesen yang keras hati sangat nak buat cemana. Tapi masa tu Tuhan nak tunjuk langit tinggi rendah, dia tiba-tiba berubah. Kalau dulu celik mata je dah ada ucapan selamat pagi dari dia, sekarang dah takde. Kalau dulu dia sanggup sabar dengar kau cerita dan merengek pasal lapar la, benda benda bodoh dalam hidup kau tu, sekarang dia beri alasan busy, mengantuk, ataupun reply pendek-pendek. Kalau dulu kat Twitter atau Facebook, pantang nampak kau meroyan sikit, dia dah tanya what's wrong. Sekarang? Dah takde.

" Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran. " Tahniah! 

Apa yang kau rasa sekarang? Marah? Kecewa? Pernah kau fikir dia resah tengok last seen Whatsapp kau? Pernah kau fikir harapan sebu dah nak basi dalam hati dia tunggu kau reply text? Bayangkan perasaan dia bila dia call pastu kau sembang acuh tak acuh, kalau lagi kejam, terus reject call. Tapi bila kau bosan, kau cari dia. Kau nak dia pay attention kat kau. Main tarik tali dengan perasaan dia.

Kau nak tuduh dia tak ikhlas la sekarang? Kau nak cakap dia cuba sekerat jalan? Tak cuba sehabis yang mungkin nak mengorat kau? Cik abang, cik akak sekalian , ayat tu cantik sikit. Kau pernah fikir malu yang dia tanggung? Dia tetap call kau, text kau, ambil berat pasal kau pastu kau buat bodoh. Malu kot. Bila orang yang suka kau tu decides to walk away, mungkin bukan sebab dia dah ada crush lain pun. Mungkin lelah semput dia kejar kau dah sampai tahap maksima. Kau bukan pernah pun kisah pasal rasa celaru perasaan dia kan? Pernah tak fikir?

Ini adalah pembalasan paling mantap. Jadi bila dia klik unfollow, buang nombor kau dari contact list, delete dari WeChat dan Whatsapp, dan kau kata fuck you, well then fuck you too. You never appreciate him/her before. So why now? Dah pergi sana jauh jauh menangis tak berlagu.

Tuesday, 2 July 2013

Benda Yang Sering Dilakukan Bersama Ketika Couple

Ohai! Lama betul aku tak update dekat sini. 

Selepas hampir 2 bulan tidak mengupdate apa-apa entri di sini. Kesibukan di tempat kerja dan hidupan harian, juga beberapa isu kekeluargaan yang perlu aku selesaikan membuatkan idea aku mati dan mood untuk mengetuk keyboard laptop sudah terpadam.

Apa khabar semua para pencinta? Sihat? Sudah makan? Sudah gosok gigi pagi tadi? Tipu! Gigi tu kuning, lagi nak menipu dah gosok gigi.

Okay. Intro panjang-panjang, bukannya korang baca pun.

Hari ini aku mahu menyentuh tentang benda-benda yang sering dilakukan oleh pasangan yang sedang hangat bercinta.

Bila manusia jatuh cinta, mereka ingin melakukan aktiviti yang melibatkan kedua-dua pihak. Ya lah, melakukan hubungan seks pun perlu melibatkan kedua-dua pihak jugakan? Kalau melibatkan sebelah pihak sahaja, itu namanya onani.

Melakukan aktiviti bersama kadangkala boleh menambahkan keutuhan perhubungan, dan kadangkala tidak baik untuk kesihatan hubungan tersebut.

Jadi, mari kita lihat antara aktiviti yang selalu dibuat bersama oleh pasangan-pasangan bercinta.

Pakai Couple T-Shirt

Rasanya kamu tahukan apa itu Couple T-Shirt? Ada 2 jenis Couple T-Shirt. Yang pertama, t-shirt yang mempunyai design yang sama. Yang kedua, t-shirt yang mempunyai corak yang bercantum antara 2 t-shirt. Kalau kamu pakai dan jalan sama-sama, nampaklah corak yang bercantum itu. Ala... Yang selalu Levi's keluarkan tu.

Mungkin zaman sekarang, pakai Couple T-Shirt bukanlah menjadi satu trend. Trend ini menaik masa zaman aku study dahulu. Tapi masih ada lagi pasangan yang masih memakai Couple T-Shirt ini. Cute ape?

Pakai Couple T-Shirt ini nampak simple dan tak membawa apa-apa pengertian, tetapi mempunyai unsur romantik tanpa sedar. 

Pasangan digalakan membuat perkara ini tetapi janganlah tiap kali kamu date, kamu nak kena pakai Couple T-Shirt pula kerana ia boleh menjadi agak mengjengkelkan juga.

Pakai Couple T-Shirt bukan sahaja boleh menunjukkan keromantikan pasangan tersebut. Tetapi juga memberitahu semua orang bahawa "Orang yang pakai baju sama dengan aku ni balak/makwe aku! Tolong jangan berani nak tackle!"

Kerap Keluar Makan Bersama-sama

Walaupun kamu belajar di kelas yang berlainan, walaupun kamu bekerja di tempat yang lain, kamu tetap makan sarapan, makan tengahari dan minum petang bersama.

Makan bersama boleh menambahkan keakraban hubungan sesama pasangan. Tapi sebenarnya, ada sebab lain kenapa aktiviti ini dilakukan.

Antara sebabnya ialah untuk mengawal nafsu makan pasangan masing-masing. Si wanita risau perut si lelaki sudah seperti bentuk lelaki yang sudah 15 tahun berkahwin dan si lelaki risau dengan si wanita yang pada mulanya boleh memakai baju adiknya, kini mampu memakai baju ayahnya.

Tetapi aktiviti ini perlulah ada give and take. Janganlah suruh si lelaki sahaja yang terpaksa bayar setiap kali makan. Botak teman lelaki kamu tu. Lagipun, nanti makin lambatlah kamu nak berkahwin sebab duit si lelaki tak cukup-cukup.

Memilih Lagu Couple

Lagu couple adalah lagu cinta yang dipilih untuk setiap pasangan. Ada beberapa kreteria yang menyebabkan  sesebuah lagu dipilih menjadi lagu couple (1) Lagu tersebut merupakan lagu kegemaran kedua-dua mereka (2) Lagu tersebut mempunyai pengaruh kepada hubungan mereka (3) lagu tersebut mengingatkan mereka kepada suatu memori indah dalam hubungan mereka, contoh: Lagu tersebut berkumandang semasa first date (4) Lagu tersebut tengah popular semasa mereka bercouple (4) Lagu tersebut merupakan lagu tema bagi sebuah drama atau filem, yang mana couple tersebut berangan kononnya kisah hidup mereka seakan sama dengan story line drama atau filem tersebut.

Sebagai contoh, kawan aku Azmen (Mungkin bukan nama sebenar.... Mungkin) dan aweknya (kini isterinya) memilih lagu Stand Inside Your Love nyanyian Smashing Pumpkin. Eh? Ke lagu Whatsername nyanyian Green day? Aku lupalah pulak yang mana satu.

Memilih lagu couple memang satu perkara yang simple, tapi romantik. Tapi ada juga keburukannya. Kalau hubungan tidak berterusan, putus di tengah jalan, maka secara automatik lagu tersebut akan menghantui diri sepanjang hidup.

Kalau putus secara baik, mungkin tiada effect sangat. Tapi kalau kena putus secara tak baik (Kena kikis dengan awek lepas tu terus blah, balak mengandungkan kamu lepas tu hilang entah ke mana) pasti sakit jiwa kalau mendengar balik lagu couple tersebut.

Dan kalau pasangan tersebut meninggal dunia, setiap kali terdengar lagu couple tersebut, pasti meleleh air mata. Teringat kenangan silam masa dia masih hidup. Oh... Syahdunya. (Layan lagu Tiada Lagi Kidungmu untuk mendapatkan feel sedih).

Dan kalau boleh, sorokkanlah tajuk lagu couple tersebut dari kawan-kawan anda. Kelak bakal mengundang padah.

Sebagai contoh, kawan aku yang tinggal di rumah sewa semasa aku belajar di Politeknik Merlimau dahulu. Sibuk menyanyikan lagu couple tiap-tiap hari. Buka mp3 lagu tersebut kuat-kuat sampai semua housemate dah rasa annoying mendengar lagu tersebut.

Sebaik sahaja putus, kawan-kawan, termasuk aku, terus menganjing kaw-kaw punya. Kami semua menyanyikan lagu tersebut kuat-kuat. Tapi jangan risau, kami buat benda tu pun selepas dia sudah move on dari perpisahan tersebut. Jadi kami rasa, dia tak terasa hati pun dengan perbuatan kami... Mungkin.

Tidak Merahsiakan Password Kamu

Ini juga perkara lazim. Kononnya cinta punya pasal, segala password boleh dikongsi bersama. Dari password Friendster, Myspace, Facebook, Twitter, Foursquare, kad ATM duit PTPTN dan lain-lain lagi, semuanya dikongsikan.

Kalau mak ayah tanya password kad ATM, kemain lagi kamu mengamuk tak mahu bagi. Kononnya "Saya dah besar la mak, abah. Saya boleh jaga duit saya". Tapi kalau makwe mintak "Ambiklah password ni. Kalau nak ambik duit sekali pun, saya tak kisah."

Aku pernah menulis sebuah cerpen dalam entri di Terfaktab terdahulu tentang fenomena berkongsi password ini. Kamu boleh refresh ingatan kamu dengan membaca entri tersebut di sini.

Tukar Sim Card

Perkara ini agak popular dilakukan semasa zaman aku study dahulu. Tapi aku tak pasti samada method ini masih dilakukan oleh adik-adik indie & hipster zaman sekarang. Kawan-kawan aku ramai betul yang terjebak dalam permainan penukaran sim card ini. Aku? Tidak sama sekali.

Penukaran sim card dilakukan untuk memastikan pasangan masing-masing tidak curang sesama sendiri. Pasangan masing-masing dapatlah tahu siapa yang ada dalam senarai phone book pasangan mereka dan tahu siapa yang kerap menelefon pasangan mereka setiap hari.

Bagi aku, ini merupakan satu perkara tidak bijak. macam apa yang terjadi pada kawan-kawan aku. Bila emak bapak masing-masing call, mereka mesti pelik kenapa anak mereka berubah jantina.

Kes yang terjadi pada kawan aku, dia tukar sim card dengan aweknya. Bila emak dia call, terkejut beruk emak dia mendengar suara perempuan yang menjawab telefon. Emaknya fikir yang bukan-bukan, kononnya anaknya sudah bawa perempuan balik ke rumah sewanya. Menangislah emaknya mengadu pada ayah yang anaknya dah membuat kemungkaran. Terus haru biru dibuatnya.

Tukar sim card sebenarnya idea gila. Selain bakal menerima makian dari mak bapak sendiri dan mak bapak kekasih kamu, kamu juga bakal menerima makian tambahan dari kawan-kawan yang galak mahu mengajak kamu bermain futsal dan kawan-kawan yang ajak buat slumber party/sleepover.

Lagipun, kepercayaan adalah kunci perhubungan. Kalau kamu tukar sim card kerana tidak percayakan pasangan kamu, baik tak payah bercinta.


Cukup sampai di sini dahulu. Aku sudah malas nak taip panjang-panjang. Sebenarnya ada banyak lagi benda aku mahu tulis tapi perasaan malas berjaya merajai hati aku. Lain kalilah aku sambung lagi... Mungkin.

P/S: Aktiviti bersama boleh mengeratkan perhubungan, dan juga boleh menjahanamkan perhubungan. Pastikan kamu memilih aktiviti yang betul untuk memastikan hubungan kamu berterusan sehingga ke jinjang pelamin.