Wednesday, 23 April 2014

Apa Yang Kamu Perlu Cari di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur

1. Pada 24 April hingga 4 Mei ini. Pergi ke Putra World Trade Centre atau nama singkatannya PWTC. Terletak di Kuala Lumpur. Terpulang nak naik kereta, bas atau LRT. Tapi kami suggest naik LRT. Sebab buat sesak je naik kereta ni. Bazirkan masa.

2. Masuk dalam PWTC, cari Dewan Tun Hussein Onn. Cari booth H16-H19 kat dalam Dewan Tun Hussein Onn. Jangan pandang booth lain, pedulikan. Anggap booth lain itu sebagai dugaan. Sedangkan booth H16-H19 itu satu nikmat. Cari booth yang dinyatakan tadi. Ingat H16-H19.

3. Sampai di booth H16-H19, cari rak buku-buku Terfaktab. Ya, Terfaktab. Kalau tak tahu, boleh tanya akak-abang yang jaga. "Bang, nak beli buku Terfaktab". Nanti abang-akak akan tunjuk. Pun sama jangan pegang buku lain. Kalau tak nanti tidak fokus pada tujuan. Ambil buku-buku baru ini (sila rujuk gambar-gambar di bawah)

(Bakal di pasaran pada 1 Mei 2014 di PBAKL) 

 (Bakal di pasaran pada 24 April 2014 di PBAKL)

 (Bakal di pasaran pada 27 April 2014 di PBAKL)

 (Telah berada di pasaran)


 4. Ambil 6 buku. Maknanya pilih 2 buku lain di rak Terfaktab yang awak belum beli lagi. Juga boleh tanya pada akak-abang yang jaga (diorang akan pakai tag); "Kak, nak beli baju Terfaktab". Bajunya macam ini (rujuk gambar di bawah)


5. Keluarkan duit. Perlu ingat perkara penting ini. Kita ada pakej 3 buku RM50. Bermakna 6 buku adalah RM100 sahaja. Baju pula berharga RM40. Gunakan baucer buku jika ada baucer buku (digalakkan). Pergi ke kaunter dan lakukan bayaran. Dapatkan resit kemudian pulanglah ke rumah dengan berhati-hati. 

6. Sampai rumah, bersoraklah kerana tahniah anda telah mengikuti saranan 'Apa Yang Kamu Perlu Cari di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur'. Selamat membaca buku paling eksyen dalam dunia! Jangan lupa tag kat Twitter, Facebook dan Instagram pada nama @terfaktab bila dah beli. Muah!

Saturday, 5 April 2014

Antara Dua Darjat

Pernah tak kau terfikir yang kau akan berkahwin dengan orang susah dan terus-terus hidup susah? Demi cinta, betul kau sanggup hidup susah? Kau rasa cinta kau tu suci sangat dan pada pendapat kau, kau tak perlu sebarang harta duniawi kerana harta dunia tak boleh bawak ke syurga? KAU BIAR BENAR.

Yelah, tahulah harta dunia tak kekal pon iya iya aku faham so kalau kau hidup susah hm nak buat macamana kan dah nasib. Eh come on, life nowadays perlu perjuangan. Selama ni tahu berjuang untuk cinta tapi tak reti berjuang untuk hidup. Kau laki bini nanti makan sesuap nasi setiap hari so kau nak seluruh keturunan kau makan sesuap jugak?

Populasi manusia semakin lama makin meningkat, dunia tak bertambah saiz. Daratan makin lama makin mengecil. Macamana kau nak survive dalam lautan manusia yang berbillion? Do something sementara masih muda. Cinta tak boleh bagi kau makan ayam masak merah kecuali masa kenduri kahwin. Cinta tak boleh belikan kau baju mahal eh takyah mahal lah. Nak beli baju baru pun cinta tu tak boleh bukak dompet bagi duit kat kau.


Cinta sebelum berkahwin bolehlah kau nak berlagak kata indah. Bila tanggungjawab tu berpindah pada seorang lelaki, cinta kadang-kadang boleh jadi beban.

Cinta sebelum kahwin      : sayang + kata manis + dating + belanja makan pizza setiap bulan + duit   ktm + topup

Cinta selepas berkahwin : Loan rumah + bayar kereta + belanja bulanan + bil letrik + bil air
                                       Bil wifi + hutang karpet bini + shopping bini blablabla (kalau nak sebut
                                       memang banyak).

Zaman sekarang mana ada perempuan berpelajaran nak pandang lelaki susah. I mean lelaki yang tak berapa nak pandai, kerja malas, hidup susah. Ok mungkin ada lah kan tapi tak banyak. Sebab bila dah kahwin, lelaki macamni akan jadi lagi susah dan perempuan tu akan terheret-heret dengan hidup susah lelaki tu. Siapa mahu begitu? Kau nak?




Rezeki itu ditangan Tuhan, jadi kita perlu perform tugas khalifah sebaik mungkin. Belajar pandai-pandai or kalau tak mampu kerja dengan gigih in shaa Allah ada jalan keluar. Aku selalu berpegang pada “we do the best, God do the rest”.

Aku sakit hati bila tengok drama melayu yang makin tak membina. Tak membantu dalam membina generasi berwawasan. Budak- budak tengok cerita laki bini saling mencintai, cinta macam nak mati tapi hidup susah. Takde duit, mak mertua tak restu percintaan padahal mak mertua dia kaya boleh je bantu laki bini ni kasi hidup baik sikit. Anak-anak dibenci masyarakat sebab dtg daripada keluarga yang susah. Huh. Mungkin lah kot ni realiti masyarakat melayu tapi mentaliti ini perlu diubah sebenarnya.

Tapi kalau pasangan yang dah berkahwin tapi takde rumah. Anak berderet tapi duduk bawah jambatan, dalam kotak, menumpang masjid surau. Macamana entah buat anak dalam kotak hm entahlah. Aku takde niat nak menghina sesiapa memang sedih kalau tengok tapi setakat sedih tak cukup. Pencinta-pencinta hari ini perlu sedar cinta kalau takde duit, tak pergi mana.

Dunia sekarang dah takde cinta semua dah kejam. Orang yang susah mostly ditindas especially bila berkaitan duit. Bukanlah bermakna semua orang kena tamak dan kaya. Biar berserderhana tapi at least tak susah. Biar orang ada kereta, kita ada kereta tapi biar kenalah dengan pendapatan kita.

Atau hidup pada awalnya senang tapi dapat laki yang malas kerja. Bini menanggung anak-anak and laki panas baran yang tahu tidur berlingkar je kat rumah. Dah bertahun hidup menanggung mayat hidup tak guna. Isteri kerja dengan kerajaan, dia yang bayar sewa rumah, kereta, makan minum so berkemampuanlah kan. Hm aku bukan nak meruntuhkan masjid orang tapi isteri tu sebenarnya tertindas. Baik berpisah je. Haha k gurau. Tapi kalau aku lah kan cinta mana pun aku kat seseorang tapi kalau dia jenis laki camtu, baik aku blah. Tak kuasa menanggung orang camtu. Seriously.

Jika ada terkasar bahasa, maaf. Aku hanya ingin menggalakkan remaja menjadi lebih berwawasan dalam usaha merealisasikan impian kerajaan dalam mengurangkan kadar kemiskinan di Malaysia. Peace.

As long as you love me
We could be starving
We could be homeless
We could be broke

As long as you love me
I’ll be your platinum
I’ll be your silver
I’ll be your gold

Heh. Ppuih.

Friday, 4 April 2014

Busy? Okay.

Hai awak, yang mengaku sayang kat girlfriend awak tu.

Saya tahu awak sibuk bekerja, sibuk belajar dan menyiapkan assignment. Sibuk pergi ke hulur hilir berjumpa orang sebab business, sebab nak kumpul duit nak kahwin mungkin, ataupun awak tu sibuk belajar dan menghadap buku sebab nak graduate awal, sebab nak kahwin ke kot kan lepas belajar. Ye, saya tahu perancangan awak, saya tahu niat awak memang bagus, memang nak fokus, dan saya pun tahu awak ni penat. 

Tapi saya nak tanya, awak dah cakap hi belum kat kesayangan awak hari ni? Atleast ucapan selamat pagi ke? Ataupun bertanya kesayangan awak how was her day? Belum? Oh yelah, saya lupa, awak ni memang busy orangnya, dan awak memang memerlukan rehat. Takpe, saya faham, sebab saya pun tahu, nak hantar text kat kesayangan ni memang memerlukan kudrat yang sangat banyak, nak hantar satu ayat pun memang berat, banyak tenaga diperlukan, sampai sejam nak menaip. 



Ye, saya faham, takpe, awak berehatlah.

Dan sementara awak tengah berehat tu, awak boleh la bayangkan dalam mimpi yang ada jantan jantan lain tengah cuba nak command and conquer hati kesayangan awak tu. Ye, saya tahu awak konfiden dia setia. Tapi itulah, macam masa mula mula awak kenal dia pun, siapa sangka cinta boleh datang tanpa diduga. Level konfiden awak tu mungkin sebab awak dah kenal dia lama, jadi tak apalah, mungkin tak ada perasaan curiga. Tapi konfiden ke awak kat jantan jantan kat luar tu yang diorang tak akan cuba sedaya-upaya nak rampas kesayangan awak tu?

Tapi tulah, ye saya faham,awak penat, busy, maka berehatlah.

Awak, sementara awak tengah bancuh Nescafe panas awak tu sambil makan goreng pisang petang-petang yang tenang begini, saya nak tanya, awak dah call kesayangan ke belum hari ni? Oh belum? Takpe, saya faham, kesayangan awak pun tentu faham, yang awak ni memang tak suka buang masa, dan awak pun nak topup balik energy awak yang hilang sebab busy tu so awak kena duduk, chill chill dulu, esok lusa pun boleh call kan? Tapi esok lusa awak tu kadang-kadang boleh jadi seminggu. Awak tak takut ke dalam masa seminggu tu ada jantan jantan yang berani pasal jerat call kesayangan awak malam malam? Yela, saya tahu kawan, jadi awak rasa takde pape. Tapi tu kesayangan awak cakap, bukan jantan jantan tu cakap. Awak tak rasa ke jantan jantan kat luar tu mungkin ada agenda nak tarik dan ragut hati kesayangan awak tu? Oh yelah, lupa, trust kena ada, kalau tak buat apa couple dengan kesayangan awak tu, ye dak?

Jadi sementara awak ni busy, busy dengan hal sendiri, busy dengan dunia, busy dengan pengumpulan duit, awak rasa takpelah kot letak kesayangan awak tu di bawah jagaan " kawan-kawan " dia, sebab yelah, penat kan nak dengar kesayangan awak meroyan hari-hari. Penat tau nak kena dengar perempuan membebel sedih sebab tengok anak kucing tepi jalan takde mak, nak dengar dia merungut tak jumpa tudung yang matching dengan skirt lah, kelas bosan lah, period pain lah. Penat, ye saya tahu penat. So takpelah, kalau awak rasa awak nak keep calm dan hadap TV sambil minum Nescafe awak tu, saya no hal. Saya faham.

Tapi awak lupa, a shoulder to cry on will be a dick to ride on.

Mungkin awak juga lupa, kesayangan awak tu kadang-kadang susah nak tidur malam fikir awak ni dah makan ke belum, dah bangun ke belum karang lambat pergi kelas, ada ke tak orang nak tolong awak kalau kereta rosak tepi jalan ke apa ke. Kesayangan awak tu kadang-kadang ada bad day, dia belajar teruk tapi cgpa dia tak power macam awak. Dia cuba jugak nak jadi busy, bila awak sibuk dengan business, dia pergi cari kerja, sebab nak tolong cari duit jugak. Taknak la keluar dating asyik makan duit awak je kan. Dia harap jugak ada la awak text dia bertanya khabar ke, nak ajak borak ke, tapi tak ada pun kan? Yelah, sebab sebagai kesayangan, dia kena faham. Awak penat. Awak busy. Semua awak awak awak awak awak awak.

Nanti setahun dua akan datang ke kan, bila awak dah finally graduate, bila akhirnya business awak dah maju, dah sukses, dah dapat duit banyak nak mampus, cukup nak kahwin kat PWTC ke kan, awak ajak la saya lepak mamak, sebab saya nak tanya, kesayangan awak tu wujud lagi ke tak? Atau dah finally realize yang awak tu bukan takde time sangat pun. 

You just don't have time for her.


Tuesday, 1 April 2014

Dari Pejabat Terfaktab April 2014

Salam sejahtera.

Apa khabar para pencinta sekalian? Semoga kekal dalam dakapan si dia tercinta dan sihat senantiasa bersama orang-orang yang tersayang. Kami warga Terfaktab mengucapkan jutaan terima kasih atas sokongan kalian selama ini.

Pada 21-13 Mac lepas, team Terfaktab telah mewakili Malaysia dalam acara Festival Sastera Asia Tenggara bertempat di Taman Ismail Marzuki, Jakarta. Diwakili oleh penulis Alexia Aqram dan Sofia Nin, kami meneroka pasaran baru di Indonesia disamping mahu memperkenalkan penulisan kumpulan Terfaktab ini. Kami turut membawa buku puisi tulisan Sofia Nin yang bertajuk Puisi Berantakan yang  ditulis dalam bahasa Indonesia. Alhamdulillah, banyak input yang kami dapat dan kami komited untuk meluaskan lagi arena penulisan kami di Indonesia dan Singapura melalui persefahaman antara kami dan penerbit-penulis di sana.

Alexia Aqram dan Sofia Nin bersama pembaca dari Jakarta.

Kami ingin mengumumkan terdapat beberapa buku baru dari kami yang dijadual akan terbit pada April ini. Kesemua buku ini akan terbit dan dilancarkan di PWTC sempena Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur.

Juga kami ingin mengumumkan pembelian 6 buku RM100 melalui talian whatsapp juga telah disediakan sejak sebulan yang lepas.


Mengenai perkembangan para penulis pula. Rata-rata penulis sedang giat menulis untuk projek-projek cerpen dan novel terbaru. Ada yang terbongkang-terbalik, ada yang tak tidur malam, ada yang rilek-rilek tepi pantai, tak lupa juga ada yang kena acah-acah konflik untuk cari mood penulis. Gila diorang ni.

Tapi ada sorang penulis ini rilek je jadi model video klip Alif Satar. Tahniah buat She dan semoga ke hadapan dalam bidang peragaan yang diceburi.



#PrayForMH370

Itu saja dari kami. Kami akan ke Unimas Sarawak sekali lagi pada 28 April hingga 3 Mei kelak. Dan ya, juga di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur, PWTC dari 24 April hingga 4 Mei. Jumpa di sana~~

Tuesday, 4 March 2014

Confession #41

Beberapa minggu yang lepas, hati perempuan macho macam aku baru dipatah-patahkan, macam aku la tapi bukan aku. Mungkin ada segelintir manusia di atas bumi yang menyangka kalau mematahkan hati perempuan yang macho, it's okay. Takpe, dia kan kuat. Dia boleh get through this. Perempuan tu nanti lambat laun boleh bangkit berdiri semula, no problem. Kalau ada yang kedua, yang lebih manja dan tak macho sangat, itu tak boleh ditinggalkan, nanti meroyan sampai mampus, susah. Jadi lebih baik perempaun yang macho itu ditinggalkan. Sebab dia mungkin dah biasa, hati dia dah kental.

Bullshit.

Mungkin segelintir manusia itu terlupa bahawa perempuan macho itu adalah perempuan juga, dan kondisi hati itu tetap sama, tak kira dia macho atau tidak. Hati mentah berdarah kalau dipatah-patahkan, buat cicah sambal kicap dan dimakan dengan nasi, pasti rasanya kurang enak sekali. Rasa sakit yang terasa tetap sama. Tetap bisa.

Mungkin kalau perempuan yang biasa, jika hati dia berdarah dan patah, masih boleh menangis dan meraung. Tapi kau tunggu la nanti empat lima bulan lepas tu, mungkin dia sudah move on. Mungkin setengah tahun selepas itu, dia dah boleh tersenyum. Tapi hati perempuan macho ini kebanyakannya sudah sedia keras, sudah pernah dipatah-patahkan oleh bajingan bajingan terdahulu. Jadi bila dah keras, bila jatuh terhempas, kepingan yang patah bukan setakat dua, mungkin tiga puluh tiga.

Kami mungkin sedikit aggressive, mungkin sedikit angkuh, dan ada ego yang sangat tinggi. But we know what we want, and we pursue it, fast and furious. Because our eyes are selective and picky, and we do not let wild hearts come into our territory. We see those who we want, only those who we want, because we want them. We put efforts, we go beyond the distance, kami berikan masa dan ruang, walau tiada komitmen ataupun declaration. Kenapa? Sebab kami percaya akan konsep memberi tanpa  menerima. 

And the least you could do is to not break our hearts. Or atleast break it nicely.



Perempuan yang hatinya  macho tidak menangis dalam diam. Bahkan, kami tidak akan menangis langsung. Bukannya sebab tak sedih, tapi sebab kami faham yang bila kalau perasaan sudah tidak mutual, buat apa dipaksa lagi? Buat apa mengharap? Ya, deep down in ourselves, mungkin kami agak pesimis. But you wouldn't blame us for that, would you? Ada banyak lagi perkara yang memerlukan tangisan kami. Bila tengok mak bapak takde duit, misalnya, dan kami perlu keluar bekerja sambil belajar to put food on the table, to fend for ourselves. Nak meroyan pasal hati yang patah? Mahu, tapi tiada masa.

And this actually apply to everybody, bukan setakat perempuan macho je. If you think that you can hurt someone and treat them like a complete jerk just because they seems to be strong enough to handle it, no, you are wrong. Because a person that truly love you for who you are will embrace your bullshits, treat you nicely even when you stabbed them in the face, and will always be stupid enough to crawl back to you.

And maybe when it's gone, you finally realize that their feelings are real, and you've lost the love.




Kekasihku Artis

Bercinta dengan orang yang dikenali ramai bukan sesuatu yang mudah. Lagi-lagi bila orang itu adalah artis. Sebut saja nama dia, siapa yang tak kenal. Memanglah seronok. "Weyh, pakwe aku artis, kau hado?" Tapi seronoknya sampai dekat situ jerklah. Sebab hubungan kau itu tak boleh diketahui umum. Kau kena simpan sendiri. Tak boleh sesuka hati nak show off sana sini. Demi nak menjaga air muka, demi nak menjaga prestasi dia sebagai artis. Dan sebenarnya demi nak menjaga hubungan pertama pakwe kau tu. Iye, dia dah berpunya sebelum dia ketemu engkau. Hurmmm.

Macam mana kau boleh teruskan hubungan bilamana kau tahu yang dia sudah berpunya? Kau tak takut ke dituduh sebagai perampas? Kau giler ke nanti kalau paparazi cari dan serbu kau untuk dapatkan cerita panas korang? Bersedia ke kau? Ke kau tak kisah? Sebab dia artis, so kau pun nak tumpang popular dia jugak? Macam tu ke? 

Gila popular ke aku? Kalau ikut zodiak, aku adalah pesen manusia yang low profile. Kalau boleh nak hidup dalam rumah jek. Taknak jumpa orang. Owh, mungkin dengan alasan itulah 'artis' itu pilih aku untuk menjadi teman hubungan sulit yang tak diketahui umum. Sebab dia tahu yang aku tak suka akan publisiti dan aku boleh menjaga rahsia kami berdua. Apa yang terjalin antara kami? Cinta rahsia.

Berapa lama ye kami dah berhubungan secara sulit macam ni? Hurm, dah menjangkau dua tahun. Atau lebih. Kalau nak dikatakan ada orang yang boleh smell fishy pasal kami, memang takkan dapat cari bukti. Sebab kami masing-masing cuba menjaga bahagian masing-masing. Jahat ke buat benda macam ni? Adakah untuk ada rasa cinta dalam hati itu sudah dikatakan perkara jahat? Kejam ke kami? Sebab menipu orang sekeliling? Adakah untuk menikmati bahagia seperti orang yang lain adalah sesuatu yang kejam? Artis atau pun tidak, dia tetap manusia biasa. Apatah lagi aku.

Sebenarnya untuk bercinta dengan artis bukanlah satu impian. Malah tak terdetik langsung dalam akal fikiran. Tolaklah perkara dia itu artis. Dia pun insan biasa. Yang punya hati. Mungkin hati yang besar sebab mampu untuk punya ruang  mencintai dua insan dalam satu masa. Aku tak salahkan dia dalam hal itu. Mungkin dah ditakdirkan dia untuk menjaga dua hati. Mungkin memang dia dilahirkan untuk punya tanggungjawab seberat ini. Tak mudah untuk dia. Aku faham. Walau berat mana aku rasa untuk sembunyikan hal antara kami berdua, payah lagi bagi dia. Untuk sembunyi rasa. Untuk sentiasa meyakinkan aku bahawa aku sentiasa bertakhta di hatinya. Untuk sentiasa mengelakkan aku dari sentiasa timbul rasa cemburu untuk setiap cerita tentangnya yang terpampang di dada akhbar.

"U, next week U tak payah beli paper tau. Hurm tak payah tengok internet sangatlah. U bizikan. Lepas next week takpe." 

Dia memang bersungguh menjaga hatiku. Sengaja diberi amaran awal. Padahal aku tahu. Memang cerita tentang dia sedang hangat dihebohkan sekarang ni. Tentang dia dan hubungan pertamanya. Dan sedikit sebanyak tentang cerita panas dia dan kawan-kawan artis yang lain. Sampai begitu sekali dia nak menjaga hati aku. Macam mana untuk aku tidak semakin sayang? Sebab aku tahu dia ikhlas. Cuma keadaan dirinya yang tak membenarkan kami untuk bebas menyuarakan keadaan kami.

Setelah setiap hujan yang turun dihadiahkan dengan pelangi yang indah, akhirnya tiba juga suatu masa hujan akan turun tanpa berhenti lalu menjadi bah. Dan begitulah juga dengan hubungan kami. Setelah banyak ranjau yang dah dilalui, setelah banyak perkara yang berjaya disembunyi, setelah banyak kali hati telah disakiti akhirnya kami rebah. Rebah kerana muncul pelbagai watak baru yang menghentam dari kiri dan kanan. Muncul satu keadaan yang menjatuhkan kami dari dalam. Pasrah. Redha. Aku terpaksa berundur sebelum keadaan menjadi semakin buruk. Sebelum ada paparazi yang dapat menghidu keadaan kami. Sebelum pasangan pertamanya tahu akan kewujudan aku. Aku terpaksa walau tanpa rela. Sakit? Sudah hampir separuh mati. Penat? Terlalu penat sampaikan untuk mati pun dah tak larat.

Aku pergi tanpa kerelaan diri dan mungkin tanpa kerelaan dia. Sebenarnya perkara untuk menjadi yang kedua terlalu rumit. Terlalu sulit. Tidak mustahil untuk kau menjayakan hubungan sulit semacam ini, tapi kau perlu menggunakan sepenuh kudrat. Perlukan jiwa yang besar, hati yang tabah. Untuk butakan mata, pekakkan telinga. Kalau yang itu pun kau tak mampu, tak payahlah berangan.

"Hubungan cinta sulit seperti ini macam makan aiskrim di petang yang panas terik. Your favorite ice cream. Kau sayang nak habiskan laju-laju tapi terpaksa untuk makan laju-laju sebelum cair dibuat dek terik mentari." SD

Monday, 24 February 2014

Let It Go

  'Cause love comes slow and it goes so fast

Kau build up perasaan kau sikit, sikit, sikit macam menabung sepuluh sen sehari sampai satu hari tabung kau dah ada RM100. Bayangkan, kau perlukan 1000 hari nak dapat RM100 tu tapi tak sampai sehari dah lesap dah RM100 tu sebab kau dah spend  macam tu je. Samalah dengan perasaan yang serupa bodoh ni, penat je kau kumpul perasaan kau bertahun-tahun tapi kelakarnya tiba-tiba je perasaan tu dah lesap.

Tapi, kau keras kepala. Deep deep inside kau tahu, kau dah tak rasa apa untuk dia tapi kau taknak let go jugak perasaan kau tu. Kenapa? Kenapa?! Sebab yang kau taknak let go tu sebenarnya usaha kau menabung perasaan kau tu. Sikit-sikit sampai dah jadi bukit tapi hilang macam tu je. Sedih tapi kau tak boleh nak let go, kau still cling on dengan harapan duit/perasaan kau tu akan muncul balik sebab sumpah penat gila nak kumpul takkanlah hilang macam tu je?

Fikir balik apa benda yang kau taknak let go tu. Betul ke kau still ada simpanan perasaan atau pun kau cuma berpegang kepada usaha menyimpan perasaan kau tu? Tapi tulah aku faham sebab line yang divide, yang ada border tu nipis sangat kadang-kadang kau sendiri tak sedar apa sebenarnya yang kau taknak let go tu. Macam Ted dengan Robin, sampai 13 jam before Robin nak kahwin pun Ted kalau boleh taknak let go.

Aku rasa semua orang mesti pernah ada 'Robin' diorang sendiri, someone yang habis mati pun kau taknak let go sebab kau sumpah rasa yang Robin kau tu the one dan tak mungkin, tak boleh, tak akan ada yang lain. Tapi hakikatnya bukan Robin yang end up dengan Ted walaupun Ted dah spend 8 tahun hung up dengan Robin. Jadi, bagi aku, let golah Robin kau tu supaya kau boleh jumpa the one yang sebenar-benarnya dan bukan the one yang kau sangka.