Tuesday, 3 May 2016

Buku Baru dan Peluang Menang iPhone SE!










Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur


The biggest book-fair in South East Asia is back!

This year, we collaborate with Puteh Press (an imprint of PTS Media Group) and Merpati Jingga (the noble one) in under one roof.

There would be 3 kinds of promotion we offer to you guys;

i) 3 books for RM50.

ii) 3 books for RM60 for any premium books.

iii) 5 books for RM50 for best-value books.

We will open our booth at Hall A2. Booth number: A2200, from 10.00am – 7.00pm (Monday – Thursday) and 10.00am – 9.00pm (Friday – Sunday).

How to get there?

MAEPS is located within proximity of Malaysia’s national development areas such as Putrajaya, Cyberjaya and University Putra Malaysia. Approximate distance to various places as follows:

Kuala Lumpur City Centre = 30 km
Putrajaya = 11 km
Cyberjaya = 16 km
UPM = 4 km
Seri Kembangan = 11 km
Kajang = 13 km

Public Transport

We are pleased to inform that Nadi Putra in collaboration with rail transport provider KTM, ERL and LRT will provide public transport during events. Mode of transport, its connecting as well as its routes is as follows;

Buses

i. Direct shuttle bus services from three main rail stations;

Route 1: KTM Serdang – MAEPS – KTM Serdang

Route 2: LRT Bukit Jalil – MAEPS – LRT Bukit Jalil

Route 3: Putrajaya Sentral – MAEPS – Putrajaya Sentral

ii. Direct service shuttle bus from shopping mall;

Route 1: IOI City Mall – MAEPS – IOI City Mall

Frequency

All bus from each route will be operating from 9.30 a.m – 9.30 p.m daily during weekend and 9.30 a.m – 8 p.m during weekdays. The bus frequency is every 15-20 minutes.

Fares

Minimum fare of RM1.00 will be charged for the above services. However visitor using rail services can enjoy free shuttle bus services provide with combine ticket package. Visitor encourage to purchase special combine ticket package from perspective train stations to enjoy the discount.

Jumpa di sana!

Tuesday, 5 January 2016

Jualan Pindah Kedai

Menempuh tahun 2016 dengan halatuju baru, kami akan berpindah di Alam Avenue 2, Seksyen 16, Shah Alam. Maka, sepanjang Januari ini kami adakan Jualan Pindah Kedai bagi menghabiskan stok. Anda semua dijemput ke HQ kami di TTDI Jaya, Shah Alam bagi memborong dan memeriahkan acara. Jam 11 pagi hingga 9 malam setiap hari kecuali Ahad dan jika kami rajin, Sabtu dibuka (hehehe). 

Whatsapp 0162567476 untuk maklumat lanjut.


15 Terlaris Sepanjang 2015

Tahniah buat semua penulis yang terer dan semua pembaca yang powerrrr!

Thursday, 31 December 2015

To A Fresh Starting

This is an open letter. A super childish open letter (sebab esok dah masuk 20's yay). 

To whom may concern.

Assalamualaikum. Salam penghujung Disember. Semoga dari sebalik lampu-lampu neon, di bawah kemeriahan cahaya-cahaya terang, masih ada manusia yang sedar kewujudan kamu, dan kita semua. Sungguh, tahun 2015 merupakan tahun yang sangat awesome. Things happened unexpectedly. Orang datang dan pergi dengan sangat pantas.

"Tak sempat nak kenal rapat pun, tiba-tiba dah masuk hari lain dan dia dah tak kenal aku"

Memori berlalu pantas, macam angin sepoi-sepoi bahasa yang lembut membelai tubuh (dan merosakkan awning tudung kekeke). First of all, aku sangat bersyukurlah kepada Sang Pencipta kerana sehingga ke hari ini, aku diberi kesempatan untuk hidup dan melaksanakan tugas sebagai abid dan khalifah (in shaa Allah). Then, terima kasih kepada semua jenis emosi yang aku pernah alami. Tahniah buat diri sendiri yang sado menelan kebangangan dunia dan segala jenis manusia puaka.

Dalam satu tahun, aku tamat program matrikulasi and sambung degree,aku  jumpa ramai orang. Orang-orang yang mengajar aku macamana nak hidup. Orang-orang yang datang hanya untuk pergi. Mereka bawa seketul kebahagian dalam hidup aku and bila dah bosan, kebahagian tu direntap dari aku secara paksa.

Ok camni aku cerita, aku jumpa seorang lelaki secara tak sengaja semasa satu program di UTM. Sangat annoying dan talkative. Aku menyampah actually but entah macamana our Whatsapp's conservation jadi sangaat panjang. So,we start to get to know each other, I'm feeling so grand. Dia ni final year student, so malam je boleh jumpa. Adalah few night drive, we talked and talked sampai 1,2 pagi.

Then

He went missing. Pap! macam tu je. So aku gigihlah whatsapp dia atas urusan profesional yakni, kerjalah kan. Entah mamat tu mengamuk like singa and suddenly aku kena carut. Dafuq. So I said sorry and dia buat bodoh. Beliau teruskan hidup beliau seperti biasa. Macam tak pernah kenal aku.

The End. Bodo, aku lah tu yang bodoh tak bertempat. Oh, so I was "oh tu ke kehidupan". Aku jadi pelik dan sangat pelik. Semudah tu je? Kau takde memori ke kat otak? Lepas tu banyak lagi siri-siri drama sial yang jadi.




Babe, I still remember every single tiny details. So, benda-benda kecik macamni buat aku rasa aku tak payah jadi jujur dan ikhlas. Buat apa? Orang akan datang dalam hidup kita just for their advantage je kot. Ada ke lagi orang yang ikhlas untuk kongsi kebahagian dan kesedihan sama-sama? Wujud ke orang yang tanak apa-apa dari kita tapi dia sanggup bagi kita rasa bahagia? We tend to seek chances. Tak pernah peduli pasal perasaan orang lain.

"Guys, I enjoyed her accompany pheww". - Ada kawan aku cakap macamni, aku tak tahu kenapa aku rasa marah. Aku tak kenal perempuan tu siapa but aku rasa kesian kat dia.

2015- I learned that I can't believed anyone. Kita gelak sama-sama, then time aku jatuh guling patah riuk dan nak jadi ulat gonggok sorang pun tak nampak batang hidung. Today never promises tomorrow.

Jadi, semoga tahun 2016 aku senang lupakan orang dan kenangan. Aku nak tolak tepi all the worthless bastard. Majulah kita semua bersama Terfaktab, oh yeah!

Happy New Year everyone! Semoga kita semua murah rezeki, diberi kesihatan yang baik dan sentiasa di bawah lindunganNya. Love yaa.



*mesti nak mencarut kan baca entry kali ni hehehe

Saturday, 26 December 2015

Singgah Sebentar 2015

"Alangkah bahagia kalau orang yang kita suka turut menyukai kita kembali."

Aku sebenarnya banyak melalui kegagalan dalam perhubungan. Tapi sekarang aku lebih berani atau tidak segan untuk berkongsi pengalaman tentang perhubungan ataupun soal perasaan. Mungkin siri perhubungan yang gagal sebelum ini telah megajar aku sedikit sebanyak tentang perasaan. Melalui siri perhubungan yang gagal tersebut maka aku lebih banyak berpesan kepada rakan-rakan in real life atau di media sosial terutamanya Twitter. Pesanan aku bergantung kepada orang yang aku tegur/kenal dan topik yang dia sembangkan.

Bagi aku, pesanan feveret untuk tahun 2015 adalah, "Kalau sukakan seseorang, bagitau je kat dia."

Aku melalui sendiri fasa pesanan tersebut. Bayangkanlah tiga orang gadis confess yang mereka sukakan aku dalam tahun 2015. Tapi aku mengenali tiga orang gadis tersebut dalam masa yang berlainan.

     Gadis pertama, aku kenal di Twitter terlebih dahulu sebelum kenal in real life sebab dia merupakan rakan/senior universiti. Ada juga setahun lebih aku kenal dia (sejak 2013) dan awal tahun ni dia confess. Aku pada mulanya tak percaya kata-kata (mesej) dia sebab aku jenis low confident level bila berdepan dengan gadis cantik. Seperti biasa, cantik itu subjektif. Tapi dia putih, tinggi dan comel kot. Masa kenal dia aku tak expect langsung dia sukakan aku sebab dalam fikiran dah set "Orang cantik ni mesti dah ada pakwe." Selesai confess dia tegaskan yang dia dah move on. Masa kenal dulu aku ingatkan ayat-ayat manis/flirt serta pickup line hambar tu sebagai jenaka saja. Rupa-rupanya memang dia maksudkan dan itu hint supaya aku confess. Come on, dia putih, tinggi dan comel kot!

     Gadis kedua, rakan sekelas yang boleh dikatakan aku kenal dalam masa yang singkat. Aku kenal pun sebab aku menyibuk dalam urusan perhubungan dia je. Kononnya nak jadi hero gadis-gadis la. Dia bergaduh teruk dengan pakwe dia masa tu. Aku cuma bertanya khabar sebab dia tak rapat sangat dengan orang lain. Atau orang lain tak ambik kisah sangat tentang dia. Kesian juga tengok gadis bergaduh dengan pakwe, rakan sekelas pulak tu. Tapi memang aku dan dia kawan biasa je la. Aku pun ingat-ingat lupa macam mana dia boleh confess masa tu. Nak kata aku ada mengayat dia, tak ada kot. Tapi dia ada bagitau direct yang aku tak layan dia tu sebab dia berani confess kot. Aku tahu dia seorang yang ego dan cekal dalam mengharungi hidup. Maka aku bertenang. Cuma ada sekali dia mengadu kat aku yang ramai lelaki tergilakannya. Ada dalam empat orang lelaki nak kat dia masa tu. Dengan spontan aku tanya, "Power betul you sekarang sampai lelaki tergilakan you," dan dia terus jawab, "I belajar dari you. I suka tengok you." Risau pulak aku dengan jawapan dia. Dia kata dia perhati je aku. Aku tak nak jadi anasir jahat dalam hidup seseorang. Maka kau harap dia lekas jumpa kekasih yang tepat untuk menemaninya sampai mati.

     Gadis ketiga dan teristimewa. Gadis ni aku kenal masa first year masuk universiti. Satu fakulti pengajian. Terpandang masa dalam kelas dan terus terpacul di minda bahawa dia ialah wife material. Muka manis. Tapi ramai pulak kawan sekelas yang bercadang nak tackle dia. Aku dah give up awal-awal. Tapi ada je aku tegur dia kat Fesbuk masa tu. Macam biasa, orang manis ni memang aku set dia dah ada pakwe atau akan ada pakwe yang bakal mendampinginya. Aku ignore tapi dalam masa yang sama masih adore. Aku tak bagitau kat sesiapa pun tentang perasaan masa tu. Maklumlah tak berapa kenal sangat dengan kawan-kawan baharu. Tahun berganti tahun dan dalam masa yang sama aku mengenali beberapa orang gadis (untuk dijadikan kekasih kononnya). Masa berlalu begitu pantas. Dalam kepantasan masa itu aku sempat stalk Twitter dan Fesbuk gadis tersebut macam tak move on walaupun dah set yang aku takkan dapat dia. Macam mana nak dapat kalau berbual atau bertegur sapa secara verba pun tak sangat. Hanya bertentang mata saja dan berlalu pergi. Ego lagi penting beb. Sama ada dia memang tak ada perasaan langsung atau jenis nerd atau dia dah ada pakwe di kampung halaman yang telah berjanji sehidup semati.

Maka sampailah ke hari terakhir peperiksaan final semester bagi gadis itu dan rakan-rakan aku yang bakal grad on time. Keluar saja dewan peperiksaan semua muka lega sebab dah tak ada exam tapi aku dan beberapa orang kawan yang lain masih ada baki paper yang perlu dijawab. Aku dan beberapa kawan yang lain cuba stay di luar dewan untuk beramah mesra bersama mereka yang kebanyaknnya boleh dikatakan dah habis study peringkat ijazah. Gadis itu juga ada dan sibuk bergambar rakan-rakannya yang lain. Aku masih lagi buat sombong dan pura-pura tidak melihatnya. Selesai sesi di luar dewan tiba masanya untuk pulang dan aku terus bergegas ke kawasan parkir motosikal untuk balik ke bilik.

Tiba-tiba ada suara memanggil nama aku dan aku tak familiar langsung dengan suara tu. Suara perempuan pulak. Rupa-rupanya gadis itu yang memanggil nama aku. Ralat juga aku nak respon masa tu. Bersungguh dan kuat juga suara dia panggil nama aku dan dia berkata, "Bye". Aku berpaling dan "Bye" juga sambil melambaikan tangan disertakan dengan senyum kelat. Terus aku rasakan ada sesuatu yang tidak kena.

Aku akan sentiasa ingat ekspresi wajah dan pandangan matanya kepada aku ketika kami melambaikan tangan saat mengucapkan selamat tinggal. Matanya seperti mengatakan sesuatu yang telah lama dia pendamkan. Aku perlu berbuat sesuatu kerana aku pun perlu beritahu kepadanya tentang perasaan ini. Maka aku mendapatkan nombor telefonnya dan aku menghantar mesej kepadanya. Ketika itu kami benar-benar telah mengucapkan selamat tinggal kerana aku telah sampai ke tanah air. Mulanya kami hanya berbasa-basi tentang perkara biasa sahaja, seperti kawan-kawan yang lain. At one point dia beritahu yang dia tak pernah berbalas mesej agak lama dengan lelaki. Yeah! Tiba masanya aku mainkan peranan untuk luahkan perasaan. Aku tak berkias sangat dan dia faham apa yang aku perkatakan. Dia mengambil masa yang agak lama untuk membalas mesej tersebut. Aku risau dan turut bersedia untuk apa jua situasi yang berisiko seperti itu.

Mesej dibalas.


Bersambung.

Wednesday, 2 December 2015

Unsaid Words



Speak now or forever hold your peace- Taylor Swift

In real life, saying the right thing at the right moment is beyond crucial. So crucial, in fact, that most of us start to hesitate, for fear of saying the wrong thing at the wrong time. But lately, what I’ve begun to fear more than that is letting the moment pass without saying anything- from Speak Now, Taylor Swift


Cerita pasal seorang perempuan loser yang kalah
Perempuan tu tersilap hitung
.
.
Terlambat
Dan tersungkur

Lelaki tu dah pergi
Tinggalkan semua kenangan jauh nun di belakang 
Terus mara kehadapan
Sikit pun tak terlintas untuk berpaling
Seperti perempuan tu tak pernah hidup


Kalaulah semudah itu perasaan boleh berubah, aku takkan ada di sini menulis tentang kita. Tentang rasa.







Adam, I’ve regretted the moments where I didn’t speak up, where I didn't tell you how much I like you. Now it’s all just too late, I can just watched you from your back, again as a stranger. How its weird that it’s all over. – Electrun15


(ada yang nak cakap pasal perigi cari timba?)