Wednesday, 11 January 2017

Betul ke niat nak kahwin tu?

Sekarang dah jadi macam trend, semua nak kahwin cepat. Selalunya perempuan yang suka push nak kahwin cepat sebab manis rasa bercinta. Semua nak kejar #relationshipgoals, #tilljannah. Everyone wants to get married, dan rasa macam loser sebab takde pasangan lagi. Belum lagi kira yang stress nak jawab soalan mak tanya bila nak kahwin, yang suka cakap kat boyfriend, "jangan sampai laki lain yang sarung cincin kat jari i ni!", yang sanggup terlanjur sebab nak kahwin pun ada tau.

Yes, memang kahwin tu sangat indah. Memang patut cepatkan benda yang elok, memang lah semua mesti nak ada keluarga sendiri. Tak cakap pun tak boleh kahwin, tapi fikir dulu dan tanya diri sendiri kenapa nak kahwin?

Kalau nak kahwin sebab alasan nak bayar bil air, air dah naik kepala, dah gataiii sangat, tolong jangan kahwin lagi. Kalau sebab korang dah banyak kali berzina dan dah tak sanggup buat dosa, nak kahwin sebab tak boleh tahan nafsu seks ni, tolong jangan kahwin lagi. Cuba fikir, kalau sekarang nafsu kuat sampai setiap malam rasa nak tidur dengan pasangan, kalau kahwin nanti tuhan hilangkan nafsu seks tu macam mana? Setan kan ada. Belum kahwin dia hasut kita suruh berzina, lepas kahwin setan buat kita tak bernafsu macam mana? Supaya kita tak ada zuriat untuk meramaikan lagi umat Nabi  Muhammad s.a.w. Pernah fikir tak?

Nak sangat kejar #relationshipgoals. Suka sangat tengok gambar, video sweet romantic tahap tak logik, berangan nak jadi bahagia sempurna. Dik, kita nampak je orang tu bahagia dekat gambar instagram dia, tapi hakikatnya tak ada suami isteri yang tak bergaduh, yang tak pernah salah faham. Lagi satu, takde yang sweet nya kalau bini tengah cuci pinggan, laki duduk belakang teman main gitar. Kalau akak la dik, dah lama akak hempuk laki akak dengan gitar tu. Bukan nak tolong, memekak pulak kat belakang tu.

Malam pulak tak boleh tidur sebab suami dengkur. Pagi pulak kena tengok muka isteri takde makeup, kadang perangai kentut dalam selimut. Kalau cinta sebab rupa, nak kahwin sebab nak tunjuk pasangan awak tu elok, lupakan please. Lepas kahwin, setiap hari kau akan bangun tengok muka yang sama. Dah tak boleh pandang orang lain tau. Dah ready ke? Dah sedia nak terima baik buruk dan air liur pagi?

Untung kalau dapat mertua baik, ipar yang satu kepala. Kalau tak? Ingat eh, bila kau kahwin nanti kau bukan kahwin dengan pasangan kau sorang je. Kau automatically kahwin dengan satu family dia.  Tak boleh nak hidup berdua je,  kena layan semua keluarga okay. Kalau dengan family kau sendiri kau dah pening, ni kau kena layan lagi perangai mertua dengan ipar yang banyak perangai jugak. Ingat tak stress? Bayangkan tinggal dengan mertua pastu mertua jenis suka spot check apa kau buat dalam bilik. Dah sanggup nak jaga and terima keluarga baru? Kau yakin?

Awal perkahwinan mungkin akan ada dugaan dari segi rezeki. Mungkin gaji kecik, duduk menyewa, makan lauk kadang isteri masak terhangus pulak. Dan kita dah biasa sebelum ni tinggal dengan family rumah besar, setiap hari lauk sedap. Bila tiba-tiba tinggal sendiri dan ada tanggungjawab. Sedia dah ke? Kalau gaji tak cukup, takde duit nak travel, sanggup ke susah payah suami isteri ni? Kalau Allah bagi zuriat lambat pulak, sanggup ke suami bersabar? Atau guna alasan takde anak untuk kahwin lain?

Sebelum kahwin memang semua cakap sanggup. Yakin boleh hadap semua asalkan dapat kahwin. Perkahwinan  ni bukan lah satu benda yang mudah. Fikir dulu, cukup ke rasa cinta korang tu? Lebih dari cintakan tuhan ke? Itu parah. Sebab cinta yang agung adalah cinta pada yang satu. Kalau nak kahwin pun, kahwin lah dengan niat kerana Allah Ta'ala.

Tuesday, 17 May 2016

MID YEAR SALE


Hi kesayangan! Bermula 20 Mei ini hingga 20 Jun 2016, sukacitanya kami akan adakan Jualan Pertengahan Tahun (seperti biasa) di Kedai Buku Terfaktab, Shah Alam (waze Terfaktab untuk cari lokasi) dan di webshop kami www.terfaktab.com

Ya, korang tak salah tengok. Diskaun sehingga 50% di Kedai Buku Terfaktab untuk buku-buku terbitan Terfaktab.

Senang cakap, kami dah gila, jadi kami jual harga gerila!

Jadi jom datang kedai buku kami atau kalau jauh nak datang, beli online kan mudah?

Sebarkan ke kawan-kawan dan kesayangan yang lain ya! Yomked 😘

Wednesday, 4 May 2016

LVOE dan Goodie Bag


Hi LVOE lovers. Untuk pembelian buku LVOE atau pembelian RM100 ke atas buku Terfaktab akan dapat this goodie bag.

Cuma, we all minta maaf sangat-sangat 🙏🙏 sebab this lovely bag siap lambat. Yang dah beli LVOE nak bag ni, just datang ke booth kami and show ur reciept.

We will give this lovely bag starting tomorrow. Hopefully you guys like it and come to our booth. See ya 😘

Tuesday, 3 May 2016

Buku Baru dan Peluang Menang iPhone SE!










Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur


The biggest book-fair in South East Asia is back!

This year, we collaborate with Puteh Press (an imprint of PTS Media Group) and Merpati Jingga (the noble one) in under one roof.

There would be 3 kinds of promotion we offer to you guys;

i) 3 books for RM50.

ii) 3 books for RM60 for any premium books.

iii) 5 books for RM50 for best-value books.

We will open our booth at Hall A2. Booth number: A2200, from 10.00am – 7.00pm (Monday – Thursday) and 10.00am – 9.00pm (Friday – Sunday).

How to get there?

MAEPS is located within proximity of Malaysia’s national development areas such as Putrajaya, Cyberjaya and University Putra Malaysia. Approximate distance to various places as follows:

Kuala Lumpur City Centre = 30 km
Putrajaya = 11 km
Cyberjaya = 16 km
UPM = 4 km
Seri Kembangan = 11 km
Kajang = 13 km

Public Transport

We are pleased to inform that Nadi Putra in collaboration with rail transport provider KTM, ERL and LRT will provide public transport during events. Mode of transport, its connecting as well as its routes is as follows;

Buses

i. Direct shuttle bus services from three main rail stations;

Route 1: KTM Serdang – MAEPS – KTM Serdang

Route 2: LRT Bukit Jalil – MAEPS – LRT Bukit Jalil

Route 3: Putrajaya Sentral – MAEPS – Putrajaya Sentral

ii. Direct service shuttle bus from shopping mall;

Route 1: IOI City Mall – MAEPS – IOI City Mall

Frequency

All bus from each route will be operating from 9.30 a.m – 9.30 p.m daily during weekend and 9.30 a.m – 8 p.m during weekdays. The bus frequency is every 15-20 minutes.

Fares

Minimum fare of RM1.00 will be charged for the above services. However visitor using rail services can enjoy free shuttle bus services provide with combine ticket package. Visitor encourage to purchase special combine ticket package from perspective train stations to enjoy the discount.

Jumpa di sana!

Tuesday, 5 January 2016

Jualan Pindah Kedai

Menempuh tahun 2016 dengan halatuju baru, kami akan berpindah di Alam Avenue 2, Seksyen 16, Shah Alam. Maka, sepanjang Januari ini kami adakan Jualan Pindah Kedai bagi menghabiskan stok. Anda semua dijemput ke HQ kami di TTDI Jaya, Shah Alam bagi memborong dan memeriahkan acara. Jam 11 pagi hingga 9 malam setiap hari kecuali Ahad dan jika kami rajin, Sabtu dibuka (hehehe). 

Whatsapp 0162567476 untuk maklumat lanjut.


15 Terlaris Sepanjang 2015

Tahniah buat semua penulis yang terer dan semua pembaca yang powerrrr!