Monday, 17 August 2015

Temubual Terfaktab Episod 2 Bersama Embun Karina



Embun Karina merupakan seorang pemuisi independent yang aktif di tanah air. Sehingga kini Embun telah menghasilkan satu solo-work bersama Selut Press dengan judul Bandaraya Bougainvilla dan sebuah cerpen dalam Kitab Terfaktab Pasca Gelap.

Pada tahun ini, Embun turut terpilih untuk menyampaikan puisi-puisinya di Asian Literary Festival Jakarta. Jom kita temubual Embun dan menyelingkap dunia literary beliau.

S = Soalan
J = Jawapan Embun Karina

S: Hai Embun, apa perkembangan terbaru kau sekarang? Ada solo work terbaru yang akan rilis?

J: Perkembangan terbaru untuk tahun ini adalah persediaan untuk tahun hadapan. Ya, secara kebetulan juga semasa ke Jakarta tu aku berurusan dengan beberapa pihak bagi menjayakan solo exhibition berkenaan artwork yang akan dipamerkan kelak dekat sana. Juga sedang mencari ilham serta idea untuk skrip teater terbaru. 

Buku terbaru, InsyaAllah ada buku kolabrasi bersama Malam Puisi Jakarta. Iaitu salah sebuah kolektif juga penaung puisi di Indonesia. Yang lain-lain ada, namun kesemua itu sedang dalam draft. Nak sembang lebih, aku jenis buat diam-diam dulu baru show kerja. Baru menjadi. 

S: Tahniah untuk perkembangan terbaru kau yang mengujakan. Kami lihat kau gemar dengar genre sentimental seperti cerpen kau dalam Kitab Terfaktab Pasca Gelap yang banyak menyentuh hal kematian. Apakah ini genre yang kau suka atau kau lebih suka bereksperimen?

J: Aku seorang yang suka mengeksperimentasi keadaan dan emosi. Juga aku mementingkan naratif dalam sesebuah karya dengan apa yang aku cuba sampaikan kepada pembaca. Aku seorang yang tak reti nak menulis mengenai hal-hal kebahagiaan atau kegembiraan. 

Sebenarnya, cara pembesaran aku yang menyebabkan aku dewasa sebegini. Ianya memang banyak mempengaruhi aku sehingga sekarang. Mungkin tiada siapa yang jangka, aku membesar dengan seorang ibu yang mempunyai penyakit mental yang pernah dimasukkan dekat Hospital Tanjung Rambutan, Perak. Ketika itu aku masih kecil. Aku melihat sendiri gaya dan corak kehidupan aku yang sudah terang-terang membuatkan aku diejek, dibenci dan tak disukai. 

Tapi aku juga berterima kasih, kerana dengan apa yang terjadi sekarang membuat aku menghargai keluarga dengan sebaiknya.

S: Apakah ini bermaksud seseorang author itu gaya penulisannya lebih banyak dipengaruhi dengan cara hidup? Bagaimana pula kau rasa dengan author yang menulis bukan based on gaya hidup. Adakah itu bermakna dia lebih bijak daripada author lain?

J: Bagi aku. Buah tangan tulisan, yang masih baru kita sendiri boleh agak pasal pengalaman hidup sendiri. Kalau seseorang penulis itu mampu menulis sesebuah karya yang bukan dialami oleh dirinya sendiri dia adalah penulis yang mampu membuat pembaca percaya itu adalah ceritanya, bagi aku itu bonus bagi dia. Ilham. Kita tak boleh sangkal. 

Tapi bagi aku sendiri, aku seorang yang perlu ada dalam keadaan itu sendiri baru aku dapat tonjolkan perasaan itu. Mungkin lebih tepat, apabila menulis aku betul-betul memberi sepenuh jiwa raga aku. Sehingga aku sendiri rasa menangis dan sakit. Penulis bermain dengan kata kata. 26 huruf kau boleh olah. Bukan kira jujur atau tidak dalam karya sendiri. 

Itu perasan dan pemikiran kau. Tetap kepunyaan kau.

S: Mengapa kau fokus pada puisi? Tidak mahu cuba dengan novel atau novela?

J: Mengapa fokus pada puisi? Hmm. Puisi ini adalah tempat perselindungan aku. Sebab aku jenis tak reti dan pandai berterus terang. 

Aku banyak memendam dan berfikir kemudian. Aku juga sedang cuba menulis novel atau novela, tapi yang jadinya cerpen sahaja. Mungkin sebab aku tak suka tulis panjang-panjang sebab rasa kurang sabar nak tamatkan sesuatu penghasilan karya. 

Dalam pada tidak itu, aku masih belajar menulis supaya penulisan aku menjadi mantap, sebab aku rasa aku terlalu muda dalam dunia penulisan. Huruf-huruf yang aku nukil pun baru berpucuk.

S: Siapa inspirasi kau dalam bidang penulisan?

J: Siapa yang menjadi inspirasi? Jika dalam bidang penulisan aku membaca pelbagai jenis karya dalam kesemua penulis. Contoh A.Samad Said. 

Namun begitu, sejak dari sekolah menengah sehingga zaman Universiti aku aktif dalam persatuan bahasa. Juga melibatkan diri dalam syarahan bahasa melayu, pidato dan debat. Selalunya aku membuat teks sendiri. Jadinya, menulis mengenai artikel atau fakta untuk diusulkan itu sudah lama menjadi makanan sepanjang penglibatan aku dalam bidang bahasa.




S: Kami lihat kau pernah terpalit dengan kontroversi, dan kau hadapinya dengan tenang, satu persatu. Bagaimana kau boleh masih bertahan dalam dunia literature Malaysia yg pernah dilabel kejam ini?

J: Bagi aku. Akhirnya........sekali, tak ada yang peduli. Tak ada yang kesah dan tak ada yang mampu mengenali kau melainkan orang lain sekalipun. Tak ada yang nak tolong kau melainkan diri kau sendiri. 

Seberapa lama dan ramai orang yang mengenali kau atau bertahan dengan kau atau stay dengan kau, ianya sekadar bayang hitam. Aku selalu menyakinkan diri dan aku nak buat apa yang aku nak buat. Aku ada pencapaian untuk diri aku dalam kehidupan aku. 

Mengapa aku perlu terpalit dengan kata-kata manusia yang langsung tak memberi sebarang manfaat. Bukan senang nak hidup dalam kebencian orang ni. Satu yang penting, aku tak ada kacau orang, jadi aku kena persetankan apa orang nak kata. Percaya diri. 

Ada jalan untuk setiap permasalahan. Belum tentu sekarang, tapi percaya esok sentiasa menjanjikan hari baru.

S: Okay bercakap tentang puisi. Kami amat kagum dengan pengolahan all 'B' title dalam Bandaraya Bougainvilla. Jadi, kau pun tahu sekarang orang asyik bandingkan puisi moden/pop dengan puisi klasik. Sampai ada beberapa judul buku dikecam di laman sosial. Apa pandangan kau tentang hal ini selaku pemuisi?

J: Mengenai perbandingan puisi klasik dan moden. Mungkin mereka ini kurang pendedahannya. Bagi mereka puisi sajak dan sebagainya itu adalah lambang kemelayuan bangsa melayu. Jadi perlu dipelihara. 

Sememangnya, dalam kehidupan seharian kita pun, kita menghasilkan satu gerak seni. Seni itu meluas, mungkin tak diterima sebab bagi mereka puisi puisi atau sajak itu terlalu biasa. Bahasa mudah dan rutin yang kita guna. 

Apabila terlalu biasa, mereka menganggap itu bukan puisi, itu hanya sekadar biasa. Sedang dalam karangan atau sesuatu, cara menunjukkan karya itu diperlihat atau dipersembahkan itu lebih membuat kita dapat tangkap berbanding patah kata yang hanya dalam kertas. Pemilik puisi juga perlu visualkan. 

Oleh itu pembaca atau mereka yang melihat itu akan memahami. Kita tak boleh memarahi mereka oleh kerana mereka tidak memahami, tetapi kita cuba memperlihatkan mereka apa yang kita cuba sampaikan. Dan, mereka hanya cuba faham apa yang mereka faham. 

Aku percaya mereka yang benar ingin mendalami penulisan sesuatu takkan mengeluh dengan karya seseorang, melainkan dia betul nak tahu perbezaan dan bukan mengikut trend hanya untuk mencemuh.

S: Seni itu subjektif. Adalah benar kita tidak boleh menghakimi suatu literature dengan terlalu mudah. Jadi, apa yang kau ingin lihat, atau apa yang kau impikan mengenai dunia puisi-literature negara kita?

J: Pada pemerhatian aku sekarang, sudah ramai dan banyak yang mewujudkan akaun puisi dekat laman sosial. Juga, memperkenalkan tema pada setiap malam. Ianya bagus, aku juga bermula dekat situ, cuma mereka tidak menonjolkan siapa mereka. Mungkin mereka perlu kehadapan. Scene puisi ketika ini "meraikan" macam aku pernah lihat dan mengalami sendiri corak perjalanan puisi di Indonesia. 

Berpuisi bukan untuk mengejar nama, menjadi pemuisi yang memahami dalam bait bait tulisan yang "kena" dengan hati dan naluri pembaca. Akan tetapi, perkongsian. Aku meraikan pemuisi-pemuisi baru dan muka muka baru dalam scene ni. Kalau tak dapat mana-mana penerimaan oleh mana mana penerbit sekalipun untuk dibukukan, buat secara sendiri. Sudah tentu nanti kita akan ada pengikut yang mengikut setiap perjalanan kita dalam menulis. Ambil masa. Usaha lebih dan InsyaAllah nanti akan ada yang hargai perjuangan kita dalam scene puisi ini. Jangan matikan semangat dan terus berjuang. 

Jadi anak-anak muda yang ketandusan cinta, jangan terlalu cepat membuat keputusan membunuh diri, gunakan perasaan itu dan bentukkan kata kata. Berpuisilah. Itu salah satu cara melawan kepiluan juga. Hahahahah.

S: Jadi soalan seterusnya kami nak tanya kau tentang apakah ada perbezaan yg nyata dari segi jantina/paras rupa dalam dunia puisi ini? Yang cantik boleh pergi jauh, yang kurang cantik boleh pergi mereput?

J: Mengenai penampilan diri, tak semestinya cantik atau handsome baru boleh pergi jauh. Ia bonus. Kalau kurang dari segi personaliti. Kemaskan diri dengan cara tersendiri. Memang sifat manusia itu suka benda yang cantik cantik, nampak sempurna. Kalau nak memikat burung dekat hutan, pastikan siulan kau merdu, sungguhpun burung tu tak tahu siulan tu kepunyaan siapa. Yedak? 

Yang bagus, jadi sahaja diri kau, cari personaliti tersendiri. Sudah tentu orang terima cara kau. 

S: Terima kasih atas kesudian untuk temubual ringkas ini. Kami harap kau sukses dengan karier kau. Soalan terakhir kami lebih kepada permintaan. Tuliskan satu puisi spontan yg ringkas (tema bebas) untuk kau tujukan kepada pembaca yang membaca temubual ini.

J: Terima kasih juga kepada pihak Terfaktab kerana sudi menemubual. 

Tajuk. Bibit Bermula Aku Dalam Kandungan Ibu.

Aku melihat mata kecil anak kita dalam renungan mata kau.

Cahaya silau, menangkap mata sehingga aku kabur melihat keikhlasan. Ada bisik-bisik mengejar dusta, juga riuh rendah ketawa pembohong besar. 
Ujar laki laki, aku menjagamu sehabis nyawa.
Perempuan menangis mendengar janji pada bibir laki laki yang membuntingkan.
Apa benar aku ini berbenihkan bapa itu?
Atau saat manis adalah perjalanan sebuah tangis?
Perahu kecil masih belayar
Hujan rintih rintih.
Dan bulan, merakam malam sebuah potret perempuan yang tertinggal bersama dosa yang cuba dihentikan.
Terus apalagi yang ada melainkan darah darah dara?
Ibu tiada kasihan. 
Nyawa habis dikoyak koyakkan.

Puisi spontan ini merujuk kepada isu semasa sekarang, berkenaan bayi yang dibuang. Mungkin situasi bayi tiada berkata namun perempuan, jagalah diri. Nikmat sedap hanya sekejap. Tangis dosa silam itu sehari hari.


Tamat. Ikuti Embun Karina di laman Twitter beliau; Embun Karina
Jumpa korang pada episod 3 dengan penulis lain pula. Zass~~

Wednesday, 12 August 2015

Temubual Terfaktab Episod 1 Bersama Syahid Abdullah.


Buat yang ingin tahu tentang Syahid Abdullah. Beliau telah hasilkan dua solo work iaitu novel Servis Satu Malam terbitan Terfaktab dan Bukan Perempuan Sundal (self-published dan terbitan Dubook Press).
Syahid juga kini aktif dengan stand-up comedy dan baru-baru ini telah mempersembahkan stand-up comedy di Komediri yang dihoskan oleh Harith Iskandar.
S = Soalan
J = Jawapan Syahid Abdullah
S: Apa perkembangan terbaru kau sekarang dalam penulisan? Ada plan nak rilis novel baru?
J: Insya Allah dalam proses. Tapi dek penangan kekangan masa (malas), proses belum jadi produk.
Novel yang dalam proses ni secara kasarnya bertemakan cinta anti mainstream yang memaparkan cinta itu adalah keperluan manusia dan yang paling penting, cinta bukan hanya milik orang kaya seperti yang kita tonton dalam drama.
Aku juga ada plan nak bukukan pengalaman aku buat macam-macam jenis kerja dalam hidup ni yang aku rasa tema dia kelangsungan hidup (survival). Pengalaman aku tolong abah aku kutip getah, kerja pam minyak, jaga kedai, kesukarelawanan, teater dan terbaru stand up comedy. Kahkahkah
S: Kami lihat kau gemar dengan tema pulp dalam novel kau (Servis Satu Malam), apakah yang bagusnya pulp dalam sesebuah penulisan?
J: Pulp ni apa entah dalam Bahasa Melayu. Tapi apa yang aku faham, aku suka kalau aku boleh buat pembaca berfikir dan mengaitkan apa yang mereka baca dengan apa yang berlaku dalam kehidupan seharian.
Dan tak boleh dinafikan, karya-karya pulp/junk ni belum lagi dapat liputan meluas dalam kalangan pembaca kita. Jadi sebagai penulis, aku kena cari titik keseimbangan pulp dan norma baru pembaca sedikit sebanyak dapat idea apa yang aku nak sampaikan.
Samalah macam stand up comedy. Audiens/pembaca memainkan peranan yang sangat penting dalam karya dua hala ni. Comedian kena pastikan audiens boleh ikut cerita, faham cerita dan ketawa bila punchline sampai dan pecah perut bila dapat twist dalam jenaka.


S: Solo work kau misalnya dalam Servis Satu Malam ada adegan dewasa. Kalau orang tanya ke kau, apakah perlu adegan dewasa dalam sesebuah karya. Apa kau nak jawab?
J: Semua ni sebenarnya ikut penulis jugak. Tapi aku pernah dapat feedback, yang pembaca perlukan sesuatu yang tak berkait dengan cerita. Contohnya, seks atau adegan kelakar. Untuk merehatkan minda. Gitu.
Jadi penulis pun kena jadi pembaca jugak ye dak?
Dalam Servis Satu Malam, aku masukkan adegan dewasa tu sebab aku terbawa-bawa. Kahkahkah. Tapi dalam Bukan Perempuan Sundal, aku cuba nak pisahkan idea seks dan cinta.
S: Apakah karier sebagai penulis boleh menjamin masa depan atau sedikit sebanyak membantu kehidupan kau?
J: Aku ada cita-cita jugak nak jadi penulis sepenuh masa. Sebab memang its really my time. Tapi disebabkan ada komitmen lain, aku menulis sebagai hobi dan duit tepi. Syok jugak mintak advance kadang-kadang.
Bab masa depan ni susah sikit la kalau kita nak ikutkan dengan masa sekarang. Sebab Malaysia kita ni belum lagi pandang penulis ni satu karier yang menjamin
S: Kami nak tanya tentang gaya bahasa penulisan kau. Adakah kau ada ikut mana-mana gaya bahasa (inspirasi) dari penulis-penulis lain? Kalau ada, kau bgtahu siapa dan kenapa. Kalau takde, kau bgtahu gaya bahasa macam mana kau nak tampilkan untuk next novel?
J: Aku suka Chuck Palahniuk. Bukan sebab dia pengotor. Murakami lagi pengotor. Kakaka. Sebab Chuck suka main dua/tiga cerita dalam satu bab. Bagi aku, tu macam sesuatu yang ajaib. Dan juga Ridhwan Saidi. Dua-dua ni suka unsur repititif. Dan diorang dua ni pandai main repititif
S: Repititif ni Repetitive ke woi haha? Baiklah. Apa pandangan kau pula tentang komen orang kata penulis buku sekarang ni suka cipta ayat sendiri yang takde ikut dewan bahasa dan pustaka. Main langgar. Macam repititf and yeah... terfaktab sendiri.
J: Hahahaha. Perkataan ni organik kot. Berubah ikut peredaran masa. Bukan salah penulis sepenuhnya. Dan perkataan baru tu tak semestinya salah. Kita berkomunikasi dengan perkataan yang kita biasa guna. Ok la. Repetitif tu perulangan.
S: Perkataan ni organik ni pertama kali kami dengar gak. Dan bab kualiti pun kami pun setuju. Kau ada alter-ego dalam penulisan tak Syahid ?
J: Alter Ego ni aku tak tau nak cakap macam mana. Tapi dulu aku pernah buat projek, AutoBIOLgrafi. Aku setuju dengan idea kita boleh jadi apa saja dengan menulis. Sebab kalau nak menulis ni kita kena baca, baca, baca dan baca. Misalnya, kalau kita nak tulis pasal jenayah, kita kena faham apa itu jenayah, apa sebab munculnya jenayah dan apa yang kita nak tulis pasal jenayah. Dan daripada idea membaca sebelum menulis, bukan sekadar bahan bacaan. Pengalaman dan memahami persekitaran pun salah satu kaedah membaca. Barulah, apa yang kita tulis tu ada isi dan ada idea
S: Kau rasa scene buku kita ni dah tepu? Atau masih boleh pergi jauh?
J: Scene buku kita takkan tepu. Sebab golongan pembaca ni kita takkan pernah tahu siapa dan dari mana diorang datang. Sebab tu la aku ada cakap tadi, kita kena cari titik seimbang. Supaya kita jadi diri sendiri tapi tak terikut dengan mainstream. Ini adalah tanggung jawab penulis
S: Okay kau sendiri ada pengalaman buat self-published, rasa betapa cabaran menjual buku, rasa pahit maung jadi penulis buku. Apa yang kau harap pada penerbit alternatif/indie macam kami?
J: Aku tahu nak menerbit buku ni lain macam punya pedih. Paling pedih, pemasaran. Nak yakinkan pembaca apa yang kita jual ni memang bahan bacaan. Bukan senang punya kerja.
Apa yang aku harap dari penerbit macam terfaktab ni, boleh teroka bakat baru yang mampu mengubah stigma dan dogma masyarakat. Kualiti pun satu hal jugak.
S: Terima kasih untuk temubual ringkas ini. Kami harap kau sukses dengan bidang penulisan. Jadi soalan last, boleh kau kongsikan tabiat kau sewaktu menulis/mengarang?
J: Tabiat masa menulis. Aku suka menulis lepas mandi. Dengan bertuala dan hisap rokok. Kahkahkah kadang-kadang aku dengar lagu. Takde yang special.


Tamat. Ikuti Syahid Abdullah di laman FB beliau; Syahid Ben Atim.
Jumpa korang pada episod 2 dengan penulis lain pula. Bye~~

Tuesday, 28 July 2015

Goodbye Sephia


i'll pray that one day we will be strong enough to start things again, both of us and of course for all of us.
so, go & listen to Both of Us- B.o.B ft. Taylor Swift
 The sky looked so dark and dull, just like they were in my position to make decision. I held a long heavy breathe. I sat down on the bench, playing with my fingers thinking what tomorrow might bring. I tried to recall back all memories that we had together; just to check. Yes I still remember them and yet still cherished for them just like it was only happened yesterday. I look up to the sky, try to look out for stars and found nothing. Naked teary sky, I cursing in my head.

Suddenly I begin to feeling lost in my own thought. Somehow it turned into a pathetic sobs. This is not what should be exactly happen. I’m not her second. I’m his first love. I’m not a pathetic secret lover. She fell hard on me at the first place.

For not being able to fit in your family class, I’m truly sorry. For not being able to stay patient with the way they treated me, I’m so sorry. I never fit, never reach the altitude of you. So in the end, I don’t deserve you. No matter how hard I tried, how hard you tried to cheer me up every time I had to receive all the harsh word they throw to me just like I’m an unworthy trash.

Maybe Luhan was right. We shouldn’t fight for us anymore. It’s getting nowhere and actually kills me inside and out. I know how strong your feeling on us, but we shouldn’t be doing this at the first place. I’m not okay! You keep saying “it’s gonna be okay”, but it never seem to happen that ever until the day we’d both die. I really not okay of the sight you being his arm to please your family. I have my pride and there will always a price for loving someone. It is sacrifice.



“Sehun!”, a young girl in yellow sneakers scream like her lung are going to throw up. “Sehun! Wait for me”, she said in desperation getting air to enter her lung. “ Yes miss, anything I can help you with?” the guy who’d named Sehun replied with a blank stare through the holes on his eye. “Ohmygod honey, this is not funny. I’ve been searching for you for almost two weeks”, she find her hand way to Sehun’s shoulder. Shaking Sehun’s broad shoulder vigorously she continued “where have you been? You said you never leave me”. “I’m so sorry miss but I still cannot found any sight of you in my memories”, he replied coldly before adding “even the slightest”.  The girl jaw dropped.

“Hahahaha I always love your joke but hey stop it, let’s go home”, the girl reached Sehun’s hand to drag him away with a big grin but being taken aback when Sehun snatched his hand back. The girl gulped hard, her eyes wide open not believing what actually happened just now. Her beautiful smile seems to fading away. “What happen to you?”, she asked with trembling voice. Her face fell off. She looks to fragile now.

“Look miss, I don’t have any idea on what you’re talking right now. Believe me, you look super-pathetic right now”, he said leaving the girl in agape. “I’m in such a hurry so please get out from my way”, he sneered the girl and just walk away. “Sehun, I’m here!” another girl approached him from across the road. “Oh hey Lara, come on we’re late!”, Sehun smiled brightly and open his arm for the ‘just-arrived’ blonde girl that come out of nowhere. The girl hugged Sehun and gives a light peck on Sehun’s cheek. “Er why is the girl looking at us?”, Lara shoot a suspicious girl behind them who look lost, wandering in her own thought. “No I don’t know her, she just came to me saying weird thing”, Sehun replied. “Crazy maybe”, Lara said with annoying and loud giggle. “She seems so, let’s go. Let her be”, Sehun patted Lara’s head and chuckled. They walk together; keep on bluffing and laughing along the road. In the end of the empty road, his eyes glance a little to look at the little frozen girl with a dull looks.

The unmoved girl still stood still, frozen-like. Time seems to be stopped at the time. Giving her some space to digest, her worst nightmare.



She stayed that way for almost 3 hours, her legs shaking vigorously as she tried to fight the cold that has been soaked into her. It’s been raining for maybe 2 hours non-stop. Her lips parted away and trembled so bad. She looks awful. She has been smashed into small pieces, she lost the grip of being herself. As she felt so hot and sick, she lied on the jogging track helplessly. Keep wishing that she could wake up from this bad dream.

I miss you, I miss your shadow, I miss your smell, I miss your arms, I miss your hug, I miss your warmth breathe brushing against my neck, I miss your gentle smile, I miss to listen to your heartbeat, I miss to see you stay, I miss to see you giggles, I miss your low voices, I miss your bed-hair, I miss to see you woke up beside me every morning, I miss your unfunny jokes, I miss the way you stroked my hair, I miss the way our hand tangled up, I miss the way you teased me, I miss the moment you look only at me, I miss you hoarse voice, I miss your hand making circle behind my back, I miss your naughty evil stare. I don’t know anything else; I just missed you   … a lot.

She stay that way till dawn comes show the sun peeking up to rise, bringing new hopes and life to peoples.



“Sehun, looks!”, a loud voice barked staining the peaceful morning. Sehun looks at me with disgusted stare and then looked away. It’s not him that I knew anymore. 14 years of love all gone wasted. I really want to die now, right now. I somehow felt so weak and sore up. I’m just tired and I want to stop everything right now. Putting a pause on my life, I closed my eyes slowly.

“Sehun! We should help her”, I still can heard a woman yelling but everything seems so blurred to me. “No, we don’t have to butt in. it’s just her being stupid”, I know it Sehun’s voice. It his scent. He’s here. No I mean, he was here. The scent is getting fading away from me. And I just feel hopeless and dying. I felt the warmth of sun as it rises, I smiled. I used to woke up him in his embrace on this kind of morning.

I heard such a commotion surround me, suffocating me and I felt some unfamiliar touch on my skin. And I just felt like I’m flying.



“Sehun, it looks like you really love the song. What song was that?” Lara pointed at my iPhone. “Ah, its an old song called Sephia”, I replied gently. “Oh, I keep wondering because you really cannot stop singing that, wont you?”, Lara nudge me earning me a smile. “ I won’t. I will remember this song till the day I’d die”, I said slowly. “Woah, there must be a story behind this”, she muttered slowly while typing something on her phone. “It’s about a girl that I loved so much”, I muttered slowly under my weary breathe. “What, I can’t hear you?”, she look at me. “ Ah no, nothing. I said I will go to sleep first. Bye good girl Lara”,  I waved at her.

I lied on my bed, staring at the ceiling like it is the most interesting thing in the world. As I try to closed my eyes, the scene of Phia lying on the ground come to me and keep on repeating. All the guilty that has already suffocates me and makes my surrounding feel heavier. I try to ignore the nuisance that come from my ugly heart, but I just found myself sweeping the tears on my hot cheeks. Pity me, pathetic me.

I can live without her but a part of me still hasn’t left her heart yet. I live better without the sight of her, but I keep wandering what she is doing. I live happily without her, but I still feel the incomplete side of my heart. I don’t think that I’ve regret that I leaved her, but I still recalling our moment when we were together even the smallest part of memories. I just hurting myself without me realizing them.



I walked with my eyes eager finding any empty seat on the bus. It already half-filled with human butt. But still, it’s not very noisy and havoc. I let out a relief sigh. My eyes soon landed on the empty seat near the window. I sat down and pulled out my favourite earphone. I used to listen to the radio usually at this hour, dedication hour. It’s where people dedicate song to their loved one. I don’t know since when I loved to hear crappy love stories but I know that I just lonely and I need love, just like everyone else does.

“Alright everone,so hows your afternoon? I’m your beloved deejay Tori, I wish you’ve had such a bright and lovely day today. There is a very famous quote from John Green that I like about life; “you don't remember what happened, what you remember becomes what happened”. So for any couple that just had into a fight, how about the rethink again of what had just happened. For those who have something to say to someone but have no gut to tell them, I believe you will regret the words that you’ve left unsaid until the day that you die. So here, this dedication hour that we’ve made for you just to make things right. It maybe too late, and some of our beautiful moments in our life seems to disappear but it’s never wrong to try. Some of us might missing someone but has being left by the train of time, we bring new train for you to catch up some of your wasted journey. This program somehow sounds lame and boring, but still we will wait you patiently with a chance in our hands. So good luck everyone, we will proceed with Taylor Swift song, Clean.”


Rain came pouring down when I was drowning,
That’s when I could finally breathe.

And by morning, gone was any trace of you,
I think I am finally clean.


I smiled as I listened to the song, it’s just too beautiful how my complicated feeling are delivered into the words of song made by someone who are just unrelated to me. I started to see things big and clear, we live in this big world, separated by big annoying gap called distance but still we all just the same brand of human and some of us do share some same stories.

“Alright, we now have our first message in our inbox, ahh it’s from unluckyman94. Simple short message to a girl; Sephia Arissa”

“Hi Phia, how are you doing? It’s been so many years and I’ve been growing up getting old and dull day by day. I just missed you since the day I’d let you go. I know its hurt so bad but I’ll be forgotten in the matter of time. It still sad to not getting your call in the early morning, it’s just sad. I still couldn’t believe how we let this go. Sorry for letting my words for you keep hidden for years. Sorry that those beautiful words I left unsaid. This time I will really leave you as I will find my own happiness. Maybe it’s time to let it go, maybe right now just wrong time for us. Let's meet again in another world where we can be together, forever. Live well, babygirl.”

“Ouch, this is just a tear-worthy letter. I hope that Sephia able to hear this and be at calm after listening the requested song, Sephia by Sheila On 7”

Hey, Sephia
Malam ini ku takkan datang
Mencoba tuk berpaling sayang dari cintamu
Hey, Sephia
Malam ini ku takkan pulang
Tak usah kau mencari aku, demi cintamu

Hadapilah ini
Kisah kita takkan abadi


Reff
Slamat tidur kekasih gelapku oh Sephia…
Smoga cepat kau lupakan aku
Kekasih sejatimu takkan pernah sanggup
untuk melupakanmu
Slamat tinggal kasih tak terungkap oh Sephia…
Smoga kau lupakan aku cepat
Kekasih sejatimu takkan pernah sanggup
untuk meninggalkanmu

Hey, Sephia
Jangan pernah panggil namaku
Bila kita bertemu lagi di lain hari

Hadapilah ini
Kisah kita takkan abadi

...

"That's the thing about pain, it demands to be felt"-The Fault In Our Stars



Selamat hari raya Sephia dan para Sephia yang lain XD. 

Tuesday, 9 June 2015

When did you started to be really afraid?

When did you started to be really afraid?

You’re afraid of the imaginary monster chasing behind
Scared you to death that you run out of breathe 

Run –
Sometimes you had the thought of
stopping and let the monster eat you fresh alive
From outside tearing apart
And inside it goes, eating the decomposed heart and soul
rotten thought and brain mold

The stagnant blood river
Maybe it’s all what will people found
Because it’s all what will left

Friday, 17 April 2015

Awak, semoga bahagia milik kita.

Awak, tak apalah kalau kita tak kaya. Nanti kita cari rezeki yang halal sama-sama. Sederhana pun cukup bagi saya.

Awak, tak apalah kerja biasa-biasa. Janji tiap malam awak ada di sisi saya. Itu pun cukup bagi saya untuk kita luangkan masa bersama-sama.

Awak, tak apa belajar bagus-bagus. Masa depan cerah. Tapi, nanti peluang awak jumpa orang yang berpendidikan tinggi, banyak pilihan lagi.

Mungkin, sekarang kita bersama atas semua kekurangan. Dan, nanti awak lupakan saya setelah berjaya. Manusia selalu lupa bila berharta benda.

Untuk suatu masa nanti, bila awak cari saya, saya masih orang yang sama. Awak minta maaf, saya maafkan. Awak menangis, saya seka airmata.

Awak minta maaf, awak tinggalkan saya dan awak dah berubah. Saya jawab tak apa. Kasih dan sayang boleh berubah. Kita manusia terkadang lupa.

Awak beritahu saya, awak nak hidup dengan saya. Saya terima, walau masa lepas awak dah banyak sakitkan hati saya.

Awak tanya kenapa tak halang awak dulu. Saya jawab, saya tak minta awak pergi. Awak yang sendirinya melangkah pergi tanpa menoleh lagi.

Hari perkahwinan kita biasa-biasa. Belah awak, meriah sekali. Awak cakap pada saya, "awak nak apa semua saya bagi." Saya tersenyum sahaja.

Dan tanya lagi, "kenapa awak tak pernah minta apa-apa dari saya? Hadiah dan sebagainya?" Saya jawab, tak apa semua itu saya boleh usaha.

Lalu awak ucap, "terima kasih kerana ada" saya jawab, "sama-sama kerana telah kembali pada saya."

Sekian cerita pendek dari saya. Salam jumaat semua.

Thursday, 19 March 2015

Wahai kawan.

Hai kawan. Apa khabar?

Pejam celik, pejam celik dah hampir tiga tahun kita semua berkenalan dan belajar kat sini (mana-mana universiti awam atau swasta). Masa mula-mula kenal, ada yang berpasangan sama ada pakwe atau makwe. Namun, ada juga yang tak pernah bercinta malah ada yang langsung tak pernah terfikir untuk bercinta. Masing-masing dengan cerita masing-masing.

Begitu juga ceritanya dengan aku. Awal-awal aku dah set tak nak bercinta sebab tak nak fokus untuk belajar terpesong la (konon). Tapi nafsu remaja membuak-buak woi bila masuk universiti. Maklumlah makwe yang entah dari mana tiba-tiba boleh wujud kat tempat belajar. Mulalah rasa nak bercinta jugak.

Runtuh tugu imanku, sayang.

Aku sebenarnya tak reti nak tulis deep sangat. Dan aku tulis ni bukan nak cerita pasal aku. Tapi nak cerita tentang kita semua iaitu kawan.

Sudah tentu aku berkawan lebih ramai dan rapat dengan lelaki in real life berbanding perempuan. Hal ini demikian kerana ego atau perasaan malu serta rendah diri yang ada dalam diri ini (mungkin tipu). Kalau perempuan aku lebih menggunakan pendekatan laman sosial. Tapi memang seronoklah berkawan dengan kawan-kawan kita sebab masing-masing perangai macam orang gila pun ada kan? Tak kira lelaki atau perempuan, pengkid atau pondan, gay atau lesbo, masing-masing tetap ada kegilaan dan unik. Walaupun gila-gila tapi hati mekar berbunga.

Perkara biasa bila sebut pasal berkawan dalam kalangan pelajar universiti ni memang tak lari dan mesti ada walau sekelumit perasaan untuk bercinta sesama kawan sekelas, betul atau tidak? Bagi aku betul, berdasarkan pengalaman yang dilalui. Maka bermulalah drama cinta sang dara dan teruna memadu cinta yang mula mekar bersaksikan kawan-kawan sekelas yang lain. Susah untuk menipu kalau cinta kampus kerana pada akhirnya akan terbongkar juga hubungan tersebut. Kalau tak terbongkar pun mesti ada ‘detektif’ yang menyiasat lalu membongkarkan. Memang tak boleh lari.

Selain itu, ada juga yang bercinta atas dasar rekomen dan galakan dari kawan-kawan. Kategori ni aku susah sikit nak definisi sebagai aktiviti yang baik atau buruk. Orang yang memang tak tahu menahu tentang percintaan seperti dipaksa untuk bercinta. Ibarat mak bapak yang dah aturkan perkahwinan anak mereka. Tapi atas dasar galakan tadi, maka bercintalah dua insan tersebut atas pengaruh dan rekomen kawan-kawan. Ibarat kahwin dahulu baru bercinta kerana mak bapak yang paksa.

Akhir sekali, aku nak juga sentuh pasal percintaan yang telah merenggangkan hubungan sesama kawan. Mengikut pemerhatian aku dan mungkin anda juga perasan, kawan-kawan yang bercinta ini akan lebih mengutamakan pasangan mereka berbanding kita yang terlebih dahulu mengenali mereka. Mungkin isi ini berbaur kekecewaan tetapi harus diakui kebenarannya. HAHA Bagi aku, kalau pasangan mereka yang betul-betul memberi motivasi dan semangat untuk mereka belajar memang aku tak kisah. Tapi kalau sampai pasangan mereka yang mengawal tingkah laku mereka sehingga nak ajak lepak sekaki pun payah, memang parah dah.

Jadi, aku nak pesan kepada diri aku sendiri. Bercinta biarlah berpada-pada kalau masa belajar ni sebab ada banyak kerja lagi kena buat. Untuk peringatan aku sendiri jugak, masa bercinta memang tak boleh nak lari dari ego dan hipokrit terhadap diri sendiri.


Sekian, dari kawan untuk kawan.

Sunday, 8 March 2015

Kita semua rasa.

Losing =  emptiness

Apabila kau hilang someone yang kau sayang, mesti akan ada sekelompok manusia yang hidup sekeliling kau berteriak umpama mereka faham apa yang kau rasa. Time tu juga tiba-tiba muncul manusia yang  berteriak lantang seolah-olah mereka tahu kau ni jenis orang yang macam mana, dan tahu strategi yang kau akan guna untuk settle semuanya.

Tetapi, dalam kelantangan mereka berkata umpama mereka peduli tentang semua benda. Tak ada seorang pun yang jujur dengan kau, bukan tipu, cuma tak jujur. Percayalah, dan aku rasa kau sendiri pun tahu. Tak ada seorang manusia pun yang betul-betul faham perasaan kau, yang tahu keadaan kau bila kau melepet kesepian dekat rumah sensorang, yang peduli bila kau terlentang atas katil meratap langit yang terbentang, tak ada siapa tahu macam mana duka lara kau rasa bila kau menangis menjerit sensorang.

Kau ingat mereka peduli?

Tak ada siapa peduli.

Aku pasti.

Mati hati ni sebenarnya lebih kurang je dengan mati jiwa. Cuma bila mati hati, kau masih diberi peluang untuk teruskan hidup dan bina segalanya semula, itu bezanya.

Bila kehilangan, mesti akan ada proses pembentukan semula. Mencari semangat untuk bangun dengan gagah memapah segala kudrat dan kehendak yang ada untuk mengutip sisa-sisa cebisan yang berderai. Memang makan masa, ada yang mengambil masa dua tiga minggu, ada juga yang berbulan-bulan dan bertahun lamanya. Bila dah lepas stage meratap, bila kekuatan dah ada dan segala kudrat dah dihimpun bersama. Kau sendiri akan bangun tersenyum dan merasa sebenarnya dunia ni tak ada lah sekejam mana yang kau, aku, dan kita semua sangka. Tetapi, nanti, akan ada benda yang mendorong kau mengenang kenangan lama.

Aku pasti, pasti ada.

Kau fikir kau dah terima rasa kehilangan tu, tapi satu benda jadi.

Puff!

Umpama magis, sekelip mata sahaja.

Buat kau rasa kau kehilangan benda yang sama. Sama macam dulu yang kau rasa.

Ramai orang percaya bilamana kita dah berjaya lompat keluar dari satu dimensi yang penuh kesedihan kita dah berjaya lari dari luka lama. Sebab apa? Sebab orang kata,

“Kenapa nak ingat luka lama, bila yang suka dah ada depan mata?”.

Tetapi kita lupa, tiap yang terbuka tu perlu ditutup semula. Kau takkan mampu baiki semua luka dalam satu masa. Macam mana kau belajar menjadi manusia dari sekecil bayi sampai sebesar hari ini, macam itu juga lah kau perlu bangun dan belajar memperbaiki hati. Langkah demi langkah. Kau takkan berjaya tutup semua luka bila dah ada suka depan mata, tapi kau akan kutip satu persatu cebisan jiwa yang kau hilang dan cantumkan semula bila tiba masa.

Kau akan rasa mati hati berkali-kali, tapi sakit tu kau akan rasa berkurang sedikit demi sedikit saban hari.



Suka dan duka tu sebenarnya satu benda yang saling berkait, kau takkan dapat salah satu tapi kau akan rasa dua-duanya sekali. Kau nak suka? Kau kenalah rasa dukanya. Tapi ingatlah, bilamana kau cuba tempuh saat kehilangan jangan cuba berlagak seperti kau dah cukup kuat untuk hadap semua sakit tetapi cuba belajar untuk kuatkan hati. Set kan minda kau sendiri yang mana bila orang yang kau sayang mati dalam jiwa, tak semua benda dalam dunia ni mati bersama dia. 

Menangislah semahunya, meratap lah bagai gila dan ambil masa seberapa lama mana pun yang kau ada. Fikirlah, dalam kau menangis cuba berusaha membaik pulihkan jiwa dan keadaan, akan ada manusia lain dalam masa yang sama yang sedang tersungkur terjelepuk jatuh dan menahan kesakitan sebab kehilangan.

Dalam menempuh hari yang mendatang, pasti akan ada hari kau hilang orang yang kau sayang, kau patah hati. Kau kena tahu yang kau takkan mampu lenyapkan semua luka dalam kotak masa yang kau ada sebab kau cuma manusia biasa. Kau bukan adiwira. Kau tak ada superpower.

Semua yang jadi, bersebab. Kau takkan dapat jawapan terus menerus kepada setiap persoalan. Cuma simpan rasa percaya, dan jaya tu akan datang sendirinya. Dunia takkan bentangkan semua dan suap kau dengan jawapan kepada soalan yang kau hamburkan, tetapi dunia akan mengajar kau cara untuk mencari tiap langkah kepada jawapan.

Dunia tak kejam macam yang kita sangka.

Mungkin dalam tiap kemanisan, pasti ada kelukaan.

Tetapi jangan lupa, dalam luka tak mustahil ada manisnya.