Sunday, 20 July 2014

Insecure. We all are.

Insecure. Penyakit yang semua orang ada tapi takde sorang pun nak mengaku. Well, kita semua kan ego?

Definisi insecure ni ada macam-macam. Dari segi relationship, bila kau rasa kedudukan kau dalam hubungan tergugat, semacam rasa tak selamat. Insecure ni jugak boleh datang dalam pelbagai bentuk dan rupa, rasa dia akan cari lain atau dia kena sailang misalnya. 

Dalam hubungan, stage yang paling mudah untuk kau rasa insecure adalah early phase. Fasa baru nak kenal hati budi memasing, transition stage antara kawan dan lebih dari kawan. Sebab during this period, kau masih was was dan unsure kau dekat mana dengan dia. Everything in between, unclear. Grey area. Bukan sekadar kau tak tahu nak treat dia macam mana, in fact kau nak bawak diri kau dengan dia pun tak tahu cemana. 

Sama ada kau akan ter over react dengan situasi atau kau terlalu behave sampai you did less towards the relationship which is you supposed to give more. Kau partner dia kot! Tapi kekadang kau confused sama ada kau ada hak ke atas dia atau tak. Hak yang seorang partner tu patut ada. Hak ni subjektif, so untuk kata hak yang macam mana, define sendiri. 

Dalam transition stage ni, tak mustahil kau akan jadi terlalu insecure. Especially bila kau dengan dia jenis faham faham sendiri. Takde clear declaration macam bebudak sekolah buat. Kau kena pandai baca sendiri cara dia commit dengan kau. Salah baca akan membawa kepada salah anggap ye anak-anak. So be careful. 

Secara logiknya, tingkah laku dan rutin tu tak kan berubah serta merta. Kena bagi masa masing-masing sesuaikan diri dengan keadaan. Including character kau sesame sendiri. Masa jadi kawan dengan bila dah jadi partner tu mesti akan ada perbezaan. Dalam masa nak adapt, kau dan dia akan ada satu masa yang rasa confused untuk baca perangai dia. Dan soalan kenapa dia macam tu, kenapa dia macam ni akan menjadi favourite question. Semua persoalan jugak akan berbaur keraguan. Nah, kat situ kekadang kau boleh jadi insecure.

Orang kata masa mula bercinta semua manis. Semua pun okay. You’re wrong my dear. It can be bitter as hell. Trust me. Trust me.    

 Stage awal akan ada banyak dugaan yang datang entah dari mana. Boleh jadi punca dari external, atau internal which is korang sendiri. External factor boleh influence korang, tapi internal factor may ruin you. Why? Sebab kalau orang luar punya sebab, korang boleh handle kalau korang stabil. Tapi rasa insecure tu datang dari korang sendiri, sangat susah nak handle. Dan, sini lah mindset tu main peranan penting.

 Untuk overcome penyakit insecure ni, mindset kena stable dan kukuh. Macam mana nak betulkan mindset, korang kena clear everything pasal relationship kau dan dia. Sit down and talk. Convinced each other and make it clear. Bagitahu dia tu siapa dengan kau, macam mana kau rasa dekat dia, mana kau letak dia dekat sisi kau, everything. Sebab sedar tak sedar insecure tu datang dari rasa ragu.

 Rasa insecure ni memang akan datang secara berulang. Bukan kata kalau hubungan dah stable korang dah tak akan rasa insecure. No, korang akan rasa. Cuma rasa dan cara handle insecure tu je yang berbeza. Masalah datang bersilih ganti. Kita dan pasangan pun jumpa orang tak berhenti. Insecure pun entah macam mana datang sendiri.

Insecure boleh, tapi jangan sampai makan diri. Kita sama-sama rasa insecure. Jangan malu nak mengaku. Sebab kita sayang lah kita insecure nak hilang dia. Kalau tak, pergi lantaklah kan.

Friday, 20 June 2014

Terkilan

Bila kita (ter)putus di tengah jalan dengan kesayangan, seperti biasa, kita konfem akan rasa terkilan. Kita rasa macam, eh wtf selama ni apa entah aku usahakan, macam buang duit dalam sangkar ikan. Tapi ikan tak makan duit, ikan kena makan makanan ikan. Mungkin (bekas) kesayangan aku pun perangai serupa macam ikan jadi dia demand makanan ikan, bukan nasi, pasta, lempeng atau cekodok yang aku masakkan. Sebab tu la kot last last semua pun jadi kenangan. Sebab tu last last pun jadi terkilan.

Tapi siapa boleh tipu yang betapa terkilan pun kau rasa, berserta segala marah dan dendam dan segala perancangan yang kau dah lakarkan untuk buat hidup (bekas) kesayangan kau yang memang dah patut pergi meninggal tu merana - you couldn't do it.

Sebab at one point in your life, (bekas) kesayangan kau tu la yang buat kau happy. Yang boleh buat kau ketawa sampai keluar air mata, yang (pernah la sekali dua) sanggup cari makanan yang kau nak, teman ke hulur hilir berjalan dengan kawan perempuan kau, bangun tengah malam (sambil mamai pastu marah-marah) jawab call kau yang menangis merapu sebab baru habis tengok Leon yang mati kena bom. Siapa lagi kalau bukan (bekas) kesayangan kau la yang jadi tempat nak mengadu minggu ni busy nak mampus, banyak gila kerja kena buat pastu rasa penat tapi lepas tu masa jumpa depan mata hilang terus segala lingkaran gelap bawah mata sebab rindu dah hilang dalam dada?



Ok gelabah gila, nampak sangat statement tak boleh move on. Lulz

Tapi betul apa, bila kita (ter)putus dengan kesayangan ni, kau akan rasa seribu kali ganda lebih sakit dari sakit putus cinta tu sendiri. Kau akan rasa terkilan. Terkilan ni satu perasaan yang akan buat kau terus mengenang, lagi bahaya dari mata yang bergenang. Sebab kau takkan hilang (bekas) kesayangan kau seorang je, but almost semua yang datang bersama dia dalam hidup kau. Kawan-kawan dia yang kau selalu lepak sama, sepupu dia yang kau kenal sebab jumpa masa kenduri haritu, abang dia yang handsome tapi muka sombong nak mampus, kenalan dia yang perangai bodoh bodoh tapi fun. Ya, semua. Nanti semua jadi awkward. Semua akan hilang, dah tak significant dalam hidup kau dah. 

Jalan yang kau selalu lalu masa nak ke rumah dia dulu pun lambat-laun kau akan lupa. Kafe yang korang selalu lepak, gelak-gelak, borak pasal random things, pun akan jadi salah satu kafe dalam dunia yang mungkin korang takkan jejak dah. Pantai yang korang pergi dulu masa bersama pun tetiba rasa macam bukan pantai dah, dah jadi macam tempat bekas perang. Segala lagu, segala lirik, segala buku dan puisi yang korang baca dan nyanyi bersama pun dah tak akan diusik buat masa sekarang. Hilang. Semua akan hilang.

Dan tak ada perkataan yang aku boleh garapkan bersama untuk menerangkan kepada kamu kamu semua betapa hancurnya diri manusia yang ada satu perasaan yang dipanggil terkilan. Rasa macam diri kena rompak. Rasa miskin. Rasa hina sebab kau dah setia menunggu dengan tangan terhulur memegang hati sendiri tapi (bekas) kesayangan kau tepis tangan kau laju-laju sambil cakap " Hek eleh, tu je yang kau mampu bagi? " .

Mungkin sekarang aku faham kenapa ada orang yang sampai mati pun takkan putuskan hubungan dia dengan kesayangan, tak kira betapa teruk, betapa fucked-up pun kesayangan dia tu. Pukul seribu kali pun dia tetap merangkak semula minta maaf untuk salah yang dia tak pernah buat. Maki beribu kali pun tetap tersenyum menadah telinga kena hina. Ada, ada je orang macam tu. Kelakar kan apa cinta mampu buat dekat manusia? 

Sebab kita mana mungkin sanggup hilang benda yang kita sayang. Selagi sayang, selagi mampu, selagi tak mampus menahan sakit makan hati, sampai tu la kot. 

Ke awak tak kisah kehilangan kesayangan?
Eleh pass la kat orang lain kalau berani. Lepas tu meroyan menangis dalam almari.
Boo 





Thursday, 19 June 2014

You're My Happiness

Kalau ada yang masih ingat scene dalam drama slot Akasia, Jika Itu Takdirku,

"Saya sayang awak, tapi bahagia awak mungkin bukan bersama saya. Awak kejarlah, carilah 
bahagia yang awak mahu."

"Saya sayang awak jugak. Tapi awak kena janji dengan saya yang awak akan bahagia lepasni 
dengan orang yang awak sayang. Awak kena bahagia."

Mengelamun.

Tak tahu siapa yang kuat sebenarnya. Sama ada yang melepaskan atau yang dilepaskan.

Orang kata cinta tu tak semestinya memiliki walau rasa tu cukup utuh. Mungkinlah. Kadang kita
saling sayang, tapi entah kenapa macam ada yang tak kena. Tak tahu mana silapnya.

Mungkin sifat kau yang nampak keras, orang dengan secara tak sengajanya terlupa yang kau ni
manusia. Katanya kau ni serupa kerikil. Cukup kuat nak berdiri atas kaki sendiri. Teguh
menampung bahu mendongak ke langit.

Tapi dalam diam orang lupa yang kau ni jugak manusia, masih punya sisi lemah. Yang perlukan
bahu orang lain untuk dijadikan sandaran. Yang mahu orang untuk duduk dihadapan dan
pandang muka saat keresahan. Yang pinjamkan telinga untuk dengar setiap keluhan. Yang
jugak berharap ada tangan untuk digenggam.

Bila orang lupa, takpe. Pandanglah depan. Lepaslah nafas perlahan-lahan. Biar takde seorang
dengar hembusan nafas yang tersekat walau sedikit. Genggamlah tangan sekuat keringat.
Tunduk sebentar, hapuslah air mata. Usah dilihat orang.



Kalau kata cinta tu perlu pengorbanan, ini salah satunya. Tak sebesar mana, tapi perlu seluruh
kudrat untuk laksanakan. Syukur atas rasa cinta dan kekuatan kudrat anugerah Tuhan. Kuatnya
kudrat melepaskan dia yang kau cinta sama teguhnya dengan rasa cinta yang kau rasa.

Tengok scene tu dalam hati duk berketak bayangkan aku heroin dengan dialog,

"Saya tak janji saya akan bahagia. Tapi saya akan cukup bahagia kalau tengok awak bahagia. 
Sebab awaklah kebahagiaan saya. Awak je tak tahu."

Berpasir mata. Sebak bukan main. Bodoh apa lah scene ni kemain sedih.

'You are my happiness. But I have to' 

*Sikit lagi air mata nak jatuh*

Tersentak.

Apa kau membebel sengsorang ni? Maghrib-maghrib berangan anak dara ni! Pergi mandi cepat! Nanti terlepas waktu. 

Sambil bangun senyum-senyum, sempat bisik dalam hati,

Celaka feel kemain sampai terlepas. Nasiblah berangan, bukan betul-betul. Ingat dah real putus cinta tadi. Gila. Ni semua angkara setan kacau mood. Tulah, tengok lagi tv maghrib maghrib.

Sunday, 25 May 2014

Love Story

Listen to me
A little girl story

I’m a girl besieged by insecurities
Used to waffles alone
Always vacillate about nonsense things
Worrying even the smallest thing

I care a lot about what other people say
About my contra colour of blouse and shawl
About the way I talk to people
About the way I sit in train
About the way I eat kfc chicken in front of any guys

I will shrink shyly when my friends talk about romance things
They will look at me and give me what-wrong-with-you looks
I will smile like a wacky every time I look at mirror
Pretending that there is some other guy are watching you far
And you saw him from the reflection of the mirror
K
Mindless girl

I went to an ice cream café
Yeah I know many couples would be there
Dear me, bear with it for a moment
Then, I saw a perfect couple
Which means both girl and boy are so good looking

But,
Something were just not right between them
The air around them is heavy and gloomy
Suffocate everyone who looks at them
I pick my ice cream flavour at the same time glance at them
The café staff looks at me and smirk
“It’s completely normal you know”
Heh. Sibuk je.

Ahh, they are fight over something
The girl pointed at the guy phone
And the guy asking the girl to stop
What a waste
I mean hello both of them are pretty
No, I mean the guy is soooo stunning
“Kalau dapat kat aku, aku timang dia tinggi-tinggi”
My thought

I pay my ice-cream and walk out
Dreaming if I ever meet someone like that

Boom

I bumped into something/someone
I don’t know what, but it is a strong figure
Later on, I realize my ice cream already smeared on my face

“God, I’m so sorry”

A man voice with guilty tone
The ice cream already filled my eyes and I can’t open them
But I need to open it no matter what haha
I’m in the middle of people’s walkway

“Hey don’t open your eyes!”

I feel a soft surface wiping my face
Relieved
I try to open my eyes
Ouch
I close my eyes back
I’m facing the sun rays now
But, a hand tries to block the sun rays from radiate my face
I open back my eyes and

OHMYGOD

“Hey, feeling better?”
I froze in my position, stilted
“Hello”
He waved me
He chuckles
“Let me treat you another ice-cream”

Later on, I found myself in the previous café
Chatting with him
A very good looking, nice hearted man
Who acknowledge the insecure me

Well, for now






Friday, 16 May 2014

Bercinta dengan pengguna dadah.

Sayang,
I don't know what went wrong and how to fix it. But I miss you. I rasa kita dah makin jauh. I have so many things to tell you but it seems like we have no time for each other.

I tau you terasa sebab semua benda I cerita dekat cousin you. Nak buat macam mana sayang? Dia faham I and you tak pernah nak dengar setiap kali I ada benda nak bincang.

Sayang,
I know your dirty secrets, I know your past.

Cousin you bagitau you hisap batu. That explains why you selalu ignore I, kenapa you tak tidur and kenapa kadang-kadang you tidur macam dah bertahun tak tidur, kenapa you berpeluh macam mandi, and other signs yang cousin you bagitau.

Sedih. Yes, I am sad sebab cousin you bagitau duit you habis beli batu. No wonder every first week je you dah habis duit. I really don't mind sayang nak simpan duit, nak belanja you and stuff, but yeah sedih lah jugak bila tau kemana duit you habis. Hasbistu, sampai bila pun you tak dapat simpan duit sayang. You kata nak kahwin?

Sayang,
I nangis bila cousin you bagitau sebenarnya you pernah masuk penjara, hampir kena hukuman gantung. But sayang, I really don't mind. Itu zaman dulu.

In my eyes, you are still the perfect man. I accept you for who you are. I love you and your flaws. I tak kisah lah sayang kalau you nak hisap batu pun sebab I tau you pandai jaga diri.

Sayang,
I love you. Remember I told you that you are so perfect and that there's no single word in the dictionary that could describe you perfection? Yayang, you are still perfect.

Help me to fix our relationship, please? Love me. Jangan lah bercinta dengan dadah.Jangan ignore I. Tell me your problems. I should be your drug. Cause remember sayang, you are my THC, my XTC?



Thursday, 1 May 2014

To Boys Who Disappear Completely.

There are things that happened in life and we just don't know why they happened. Whether it is for bad or good, or both of it, most of the incidents that happens to you will change you, will shape you into another person, to have another perceptions and ways of thinking. None of those events were insignificant. Countless relationships that begins with the sweetest memories and ended up with reasons that you cannot comprehend. Even when later, you have new people who will stick around and love you until death, you will never forget the ones who breaks you, the one who ask for your heart and devour it with greed, and then leave.

And for that, I would like to say fuck you.
To the boys who disappeared completely.



There are times when I refuse to love again and I feel that my heart is as cold as the deepest ocean, and I blame those boys. I blame them for making me feel the wrath of hell of being heartbroken. I blame those boys who leave because I couldn't stop thinking about all the promises they have made before, and I couldn't accept that people change, for better or for worst. I couldn't accept how bitter I am. Love songs annoys me, couples holding hands making me cringe and I purposely make my life a lot more miserable by caving in from other people. I just...shut it all out.

I couldn't blame myself when people are questioning my bitterness, because of the selfishness I felt in me. They said time will heal all the broken hearts and wounds. But each day, I woke up, sweating, experiencing night terrors of remembering every happy moments I've once had. The feeling is beyond terrifying. It splits myself into two, the one who wanted to be happy again, the one who misses all the explosions of feelings and desires to be someone else's. And there is me, my present self, who just wanted to stay away from the world and protect whatever pieces I have left in me. I refused to let anyone in.

But for that, I would like to say thank you.
To the boys who disappeared completely without a trace.

Because during that moment of bitterness, I have learned to make improvements of myself. I have learn that the ultimate of love is when you learn to love yourself. To accept every disfigured limbs, ugly scars and rain of thoughts. I have learn to be more focus towards my goals in life, to appreciate every single kindness that I have received. Most importantly, I have learn to relate with people, to see straight into their eyes and feel the sadness that they have repressed. Just like me.

The biggest connection between humans is not happiness, but pain. Along the journey of moving on from the trauma of being left by the boys who disappeared completely, I have learn to help others to mend their wounds, and it helps me. I realized that with every broken souls I have met, my sadness didn't matters. Having my revenge doesn't matter too. It wouldn't change anything. I have learned to make use of it to gain a better insight in life. I didn't even feared Death because it is not me who have hurt and murdered the love in others, but you, the boy who disappeared completely.


You're the one who is at lost in life. You're the one who consistently breaking other people's dream and ran away from it. You are a coward. Indecisive, you don't even know what you want. You are just a boy who love to play around without the intention to commit. You are not yet a man, you haven't grow a pair of balls. I would like to see how will you answer before God about your notorious reputations. 

You will be sorry, for disappearing completely, for running away from all the conflicts and mess you've caused. You have rejected your own responsibilities to atleast end it properly. You choose to disappear without a trace. When the time comes, there will be no one for you to ask forgiveness from. And I promised you, when it is time for you to depart with Death, every flashes of every tears of another human you've caused will make you shudder.

Until then dear boys, I wish you the very best in life.






Wednesday, 23 April 2014

Apa Yang Kamu Perlu Cari di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur

1. Pada 24 April hingga 4 Mei ini. Pergi ke Putra World Trade Centre atau nama singkatannya PWTC. Terletak di Kuala Lumpur. Terpulang nak naik kereta, bas atau LRT. Tapi kami suggest naik LRT. Sebab buat sesak je naik kereta ni. Bazirkan masa.

2. Masuk dalam PWTC, cari Dewan Tun Hussein Onn. Cari booth H16-H19 kat dalam Dewan Tun Hussein Onn. Jangan pandang booth lain, pedulikan. Anggap booth lain itu sebagai dugaan. Sedangkan booth H16-H19 itu satu nikmat. Cari booth yang dinyatakan tadi. Ingat H16-H19.

3. Sampai di booth H16-H19, cari rak buku-buku Terfaktab. Ya, Terfaktab. Kalau tak tahu, boleh tanya akak-abang yang jaga. "Bang, nak beli buku Terfaktab". Nanti abang-akak akan tunjuk. Pun sama jangan pegang buku lain. Kalau tak nanti tidak fokus pada tujuan. Ambil buku-buku baru ini (sila rujuk gambar-gambar di bawah)

(Bakal di pasaran pada 1 Mei 2014 di PBAKL) 

 (Bakal di pasaran pada 24 April 2014 di PBAKL)

 (Bakal di pasaran pada 27 April 2014 di PBAKL)

 (Telah berada di pasaran)


 4. Ambil 6 buku. Maknanya pilih 2 buku lain di rak Terfaktab yang awak belum beli lagi. Juga boleh tanya pada akak-abang yang jaga (diorang akan pakai tag); "Kak, nak beli baju Terfaktab". Bajunya macam ini (rujuk gambar di bawah)


5. Keluarkan duit. Perlu ingat perkara penting ini. Kita ada pakej 3 buku RM50. Bermakna 6 buku adalah RM100 sahaja. Baju pula berharga RM40. Gunakan baucer buku jika ada baucer buku (digalakkan). Pergi ke kaunter dan lakukan bayaran. Dapatkan resit kemudian pulanglah ke rumah dengan berhati-hati. 

6. Sampai rumah, bersoraklah kerana tahniah anda telah mengikuti saranan 'Apa Yang Kamu Perlu Cari di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur'. Selamat membaca buku paling eksyen dalam dunia! Jangan lupa tag kat Twitter, Facebook dan Instagram pada nama @terfaktab bila dah beli. Muah!