Thursday, 1 January 2015

Dating an Ex- Seriously?

Dating an Ex- Seriously? (again aku nak tanya)

Temptation and longing could force you to rethinking about your previous lover. Tiba-tiba teringat, tipulah kalau tak pernah. Rasa menyesal dan seperti salah langkah, I believe ada yang pernah terfikir untuk sapu debu dekat buku usang lama, mahu mula baru kisah lama.
Tak, aku tak kata salah. Ada yang boleh, berjaya sampai ke jinjang pelamin. Ada yang once again berguling-guling jatuh macam kena panah petir. Kalau kau tanya aku,

Dating an ex is almost doomed to failure.

But once again, tak mustahil kan. Kuasa Tuhan. But if you really are on  to contemplating over dating your ex, or you now on your way try to convince your ex, you need to stop for a while, take a deep breath and fikir masak-masak. Sampai habis masak. Fikir semua risiko, cari sebab kenapa you need a getback? “Ex”- always owns a special place deep in our heart.

Kau mungkin rindu ex kau sangat-sangat. But believe me, missing an ex is never a good reason to get back with your ex. Rindu tu takkan mampu atasi cemburu, takkan mampu atasi penyesalan atas kesilapan lama. Rindu tak boleh ubah apa yang dah jadi. Atau kau sebenarnya sunyi? Sebenarnya takde tempat mengadu. Sebenarnya hubungan kau yang baru tak menjadi. You really need a strong reason why you have get back with someone you walked away from.



Friend: Is it a good thing to start over a new chapter with the same person?
Me: Are you having some difficult time to get over on your ex?

Susah nak lupakan ex takkan pernah jadi the alasan munasabah. Kemungkinan buruk yang paling semua orang boleh expect is, both of you are going to drown again. Kesilapan akan berulang. Ada yang terluka. Bukak lagi cerita baru. Buang masa, letih.

Some simple comparison yg aku boleh bagi ialah bila kita start a new relationship with someone new, the excitement won’t be the same macam kita get back dengan previous ex. With someone new, both part will eager to know each other, a lot of topics to be talk of and all the conversation are going to be interesting! Kita takkan lost word. Tapi, get back dengan pakwe makwe lama ni macam ala ala reunion kekasih gitulah. Excitement still ada, sepanjang break duration mesti ada benda yang nak diceritakan. And that’s it. There is nothing really new to be experience and maybe ok maybe the sweetness akan tahan for few weeks only. Which lead kau and dia to another break up.



So untuk aku, bila kau berkeinginan rasa macam teringat amat terlampau sangat (haha) nak get back with your ex, pastikan few important component:

1.       Adakah si dia berasa yang sama?
2.       Ingat balik punca perpisahan sebelum ni
3.       Adakah kedua-dua pihak matang dalam membuat keputusan get back dan matang untuk terima apa yang mungkin terjadi later on
4.       Paaaaalinggg pentingg . Is the second chance, worth the effort?

Yahh entry aku cam tak bagi korang rujuk semula kan haha ne dee. Not all ex reunions end badly ok. Just make sure you won’t go through the same painful experience again.


10 comments:

Shah Yoosh said...

Yeeaahhh... totally agreed! Never ever ever...

Judh said...

Baru ingat nak dating dgn ex next week. Kahkah

suesue said...

No friendship between ex!

dila said...

dah nikah dgn ex. semoga kekal sampai akhir usia.

syj said...

hell no dating dgn ex. sbb ex wife orang kah kah kah.. dgn janda orang pun risky kalau nak date

Miziey Ibrahim said...

Pernah "sapu debu dekat buku usang lama". Ended up, break jugak. Tapi dengan ending yang berbeza. Yang kedua lebih baik dari yang pertama (ending nye lahhh...).

Fatin Misnan said...

Setuju 😆

Fatin Misnan said...

Memang idak la.....hahahaha we're stranger. 😎

azzo said...

sometimes its hard to forget someone who gave u so much to remember.

wani kechik said...

Memang no lahhhhh