Monday, 8 September 2014

The Memories

Kadang-kadang bukan nak lupakan orang tu yang susah, tapi memori. Sedar atau tak banyak jugak sebenarnya benda yang kau kongsi dengan dia selain perasaan. Sama ada kejap atau lama, masih ada kenangan yang tercipta hasil dari perkongsian rasa tu. 

Paling obvious adalah of course, rutin harian. No more morning or goodnight text. No phone calls. No lunch date or dinner date. Rutin ni kau akan rasa berubah sementara kau belum jumpa pengganti. But once kau dah ada yang lain, rutin ni akan datang semula dalam bentuk yang hampir sama. Jadi, segala rutin yang hilang sekejap tu akan diganti dengan yang baru. 

Tapi ada benda lain yang buat kau akan teringat pada setiap orang yang pernah singgah dalam hidup kau dulu once a while walau kau dah ada orang baru. Sedar atau tak, tiap orang yang kau kenal, akan ada satu benda significant yang buat kau akan ingat dia setiap kali kau ternampak, terdengar, terjejak or whatever it is. Sebab setiap orang tu kan berbeza.

BAU 
Akan ada satu bau yang familiar antara kau dengan dia. Paling mudah adalah perfume. Memasing ada fav perfume yang dia akan pakai setiap kali keluar. Dan bila kau terbau perfume tu, ‘oh, ini perfume yang dia selalu pakai dulu’ atau ‘dulu masa aku dengan si polan, aku memang suka pakai perfume ni’. Selain perfume, bau baju tanpa perfume, bau rambut, bau badan semulajadi dia. Itu common. Bau yang lain adalah bau kereta dia misalnya. Ah, susah betei nak explain.

TEMPAT 
Yes, tipu kalau kau takde tempat fav untuk dating. Tipikal tapi logic. Sebab tak semua tempat tu best. Ada alasan tertentu yang kenapa kau dengan dia suka tempat tu. Tak semestinya mall. Boleh jadi taman, library, tempat makan, rumah. Eh, rumah?

MAKANAN
Kalau dah setiap kali pergi dating mesti singgah makan, takkan lah kau tak tahu makanan fav dia apa. Pesen kalau dia pergi toilet pun kau dah tahu apa nak order untuk dia. Dari makanan sampai ke air. Set lengkap. Tak payah tanya. Sama ada kau tahu sebab dia bagitahu, atau kau observe dari corak makanan yang dia pernah order sebelum tu. Itu yang bangsa kalau dulu bila rindu, saje order makanan fav dia walau bukan suka pun mende alah tu. Lepas break, kalau boleh tengok menu nak skip nama makanan tu. Kakaka.

AKTIVITI
Setiap pasangan ada satu common interest. Almost everytime date mesti nak buat benda tu. Ada yang suka cycling, movie, karoke, main game, sitting next to each other and reading. Kalau orang lain kata aktiviti kau tu bosan pun pergi mampus sebab time tu dunia kau dua yang punya. Suka hatilah kan?

LAGU
Naaahh. Biasalah kalau dah bercinta. Takkan lah takde satu dua lagu yang jadi simbolik hubungan tu. Lagu yang konon lambang cinta. Atau pun paling mudah lagu fav dia atau fav kau. Macam aku, setiap orang yang pernah jadi orang penting dalam hidup aku akan ada satu ringtone khas. Tak kira dari call, text, semua lah. Tujuan dia everytime phone tu bunyi, lagu tu keluar, aku dah tahu tu siapa. Bahananya lepas break, bila setiap kali lagu tu keluar, sekelip mata memori tu pun macam slideshow dalam kepala. Cilake.




Certain people akan paranoid dengan benda macam ni. Kalau dulu tu tempat fav dating, lepas break tak boleh jejak. Rasa macam terpandang-pandang scene kau dengan dia dulu kat situ. Kalau bau, duk menusuk sampai ke kalbu tetiba kang rindu pulak dengan tuan punya bau. Benda macam ni yang biasanya buat orang sekilas teringat dekat orang yang pernah dia puja. Walau kau dah move on dan dah pulih sepenuhnya sekalipun, bila terkena sikit, mesti teringat. Bezanya dulu kau ingat dengan mata berkaca. Lepas stabil, kalau tengok dan teringat, kau senyum sambil tunduk geleng kepala. Kenangan tu tetap sama sampai bila-bila, cuma cara kau pandang kenangan tu berbeza dari masa ke masa.

Bila kata teringat tu tak semestinya sebab kau masih ada perasaan dekat dia. Cuma teringat benda yang pernah kau ada. Percayalah, kalaupun memori kau pernah bergaduh sakan dengan ex kau kat tempat tu, akan datang bila kau jejak balik atau lalu tempat yang sama, kau akan senyum sendiri. Kenapa? Sebab itu kenangan. 

Janganlah kau pelik kalau kau tanya orang yang dah kahwin sekalipun, dia boleh ingat something pasal ex dia yang first dulu. Atau kau boleh cuba ke yang pesen ex berderet. Tak banyak sikit mesti dia ingat satu benda dekat setiap orang tu. Tak caya pergi try tanya kat mak pak kau. Tapi kalau kau kena seligi lepastu jangan salahkan aku.

Banyak atau sikit, besar atau kecik, memori tetap memori. Yang kau takkan pernah boleh padam sepanjang hidup kau. Time passes, people leave, feelings change but memories remain. Remember?


8 comments:

Judh said...

:')

nurelina asyikin said...
This comment has been removed by the author.
missieza@iezzs said...

Best, ya benar, aku setuju. ah, kenapa aku terlambat menyedari yang blog ni teramatlah bagus. aku nak share kat blog aku boleh?

Nur Fatin Izzati said...

saya nak share kat blog boleh?
thanks

Effa Zalila said...

Silakan share. Jangan lupa kredit. Thanks :)

AmiraAsyiqqin said...

Awakening. Thankyou :')

Atif Shuhaimi said...

Effa

Najmi Ahmad said...

Hurmmm kenapa hampa suka tulis bnda yg kena igt kn ex??huh dh jdi tunang org dh beb silap2 dh kawin dh kot..huhu btw best sis mmg deep