Monday, 9 December 2013

Gerak Atas

Sunyi. Sendiri. Bilik gelap. Lampu tutup.

Agak-agak ada orang faham tak? Perasaan ni ada orang kisah tak? Orang hanya tahu berkata-kata macam orang gila.

Setiap yang datang mesti akan pergi. Itulah manusia. Itulah cinta. Aku? Kenapa aku keras macam batu? Aku dah puas kena tipu dengan orang, kena kutuk dengan orang yang aku percaya, puas kena backstab dengan kawan sendiri, puas bersendiri. Selepas macam-macam tragedi dalam hidup aku, aku dah tak kisah. Kalau kau rasa kau nak pergi, pergilah. I was growing too strong until every word that came out from my mouth is always hurting.

I choose to hurt everyone rather than cherish them. All the memories, hm I will never hold onto them. Don’t worry. I won’t look back. I’ll take my pastime as a teacher and move on. Kenapa aku senang sangat nak move on? Aku boleh buat tanpa perlu buat status merapu everywhere, tanpa perlu berkabung, tanpa perlu buang mesej atau buang nombor. Bukan berlagak riak or whatsoever. Jawapannya sebab aku dah bersedia.

Kalau aku rasa orang tu menyakitkan aku, aku yang akan delete nombor dia dulu, aku yang akan buang semua mesej dulu. Hinggakan, dia pengakhirannya I got nothing to get rid. There is nothing to change. Hidup aku akan berjalan seperti biasa.

Lelaki, kadang-kadang merimaskan. Semak. Hm sorry.

Kau dah tolak aku, suruh aku hidup sendiri. Then, kenapa hanging balik kat aku? Kalau kau just keep cool as you used to be, this won’t be happen. Bila aku tengok orang-orang bercinta berlebih-lebihan kat sekeliling aku, I know they already lost their own life. Bila aku tengok lelaki yang mengada-ngada, aku rasa macam nak sepak. Bukan lelaki namanya kalau takde jati diri, takde karisma. Jadikan diri sendiri sebagai slave makwe? Eww.

Weh tak cool lah weh. Hmm tak boleh lah cemni. Tak, aku tak kata semua lelaki k. And kenapa orang yang baru break perlu bagitahu ramai orang yang dia dah break? Mahukan sokongan atau meraih simpati? Well, you look so pathetic. You are. Kau percaya sangatlah dengan kawan-kawan yang kau bercerita tu? Dorang tu fake tahu tak, dorang akan tikam korang hidup-hidup. Ok, dalam semua orang yang hadir dalam hidup aku, 63% tu fairy bitch atau sit on shit warlock. Tu pengiraan kasar lah. Yang halus errr.

Perempuan memang. Masalah oh depa ni. Suka buat cerita, suka bongkar rahsia kawan kat orang lain. Aku dah tamat sekolah menengah tahun ni, sangat lega. Aku tak payah dah tolerate dengan maturity dan prinsip aku untuk menjadi fake di hadapan faker.

Aku. Takkan menyakitkan diri demi cinta manusia. Takkan biarkan diri dipijak oleh orang. Takkan hanging pada orang lain. Takkan jadi slave orang. Takkan percaya sangat kat kawan-kawan aku. Aku takkan berpaut pada kawan-kawan bitch aku. 

Aku akan meninggalkan orang sebelum ditinggalkan. Aku tak mahu kalah sepenuhnya dalam percaturan hidup. Aku takkan jadi loser dalam percintaan.

Aku pernah baca dalam Terfaktab masa 2011 dulu, perumpamaan mudah menggambarkan perempuan.

“Kau suruh dia pergi? Dia pergi tak balik-balik”
Aku memang. Seorang move on-ers. Seorang gerak atas.
                

2 comments:

Mikael Sahaja said...

Cinta ni bukan sebuah permainan untuk tengok siapa menang dan siapa yang kalah.

Aira Ezaira said...

"I was growing too strong until every word that came out from my mouth is always hurting

I choose to hurt everyone rather than cherish them

I won’t look back

Aku akan meninggalkan orang sebelum ditinggalkan. Aku tak mahu kalah sepenuhnya dalam percaturan hidup. Aku takkan jadi loser dalam percintaan."

kita sama.