Tuesday, 30 April 2013

Letting Go


Hi. I’m Ree. Lama menghilang terlalu sibuk.

Rasanya semua serba maklum kan dengan isu how to overcome break up. I would like to share some portion of this issue. Secara psikologi.
Kenapa? Likee jadahnyaa aku buat entry ni. Know what, secara zahirnya kita nampak gumbiraa seakan-akan dah 100 percent moved on. But deep inside, Tuhan je yang tahu betapa parahnya luka yang dialami. All the wound and scar memang tak bagi problem sangat. But remember, the people around you for sure akan perasan some changes. Lebih teruk, kalau dorang rasa annoying and menjauhkan diri.


MELEPASKAN

A stage where pain take hostage. Sebagai manusia waras, kita sedar akan hakikat setiap permulaan pasti ada pengakhiran, setiap pertemuan pasti ada perpisahan. Before step in your feet in a relationship, beri peringatan dan lampu amaran kepada diri sendiri, whatever happens, happen. Di sini juga fasa utama di mana manusia belajar mengenal diri sendiri, memperbaiki keazaman dalam kesilapan. Bila hati dah rabak, studies, work, life, family, all the things will follow the rabak-rabak dan sesungguhnya bermulalah kucar kacir dalam kehidupan.





Your grades in your life pon akan jatuh, you’re lifeless. Hidup tapi tak bernyawa. Why these things happen? Because you donno how to overcome the pain, you takde kudrat untuk tell yourself that you gonna be okay. You tak tahu macamana nak pujuk and handle your little heart. Kalau setakat hati sendiri pun tak pandai nak jaga, apatah lagi nak jaga hati orang lain bila bercinta. A lot of peoples outside there yang tak bersedia nak having a relationship, I mean serious relationship tapi just go on with the love yang akhirnya menghancurkan diri sendiri. Things to do :

1.      Change Yourself

-Okay, topic ni besar. First, penampilan. If sebelum ni rambut panjang macam mayang mengurai, tukarlah style Madonna ke lol. Or if sebelum ni suka pakai jeans sendat-sendat why not try pakai long skirt ke. If style rambut sebelum ni macam Kim Hyun Joong, tukarlah jadi macam Mazidul Akmal Sidek. It just like menggembirakan hari-hari kita. Seriously I pernah buat everyday tukar theme colour masa 4 days vacation. Sabtu tema pakaian pink, ahad tema yellowing or blabla. Your mood memainkan peranan dalam cara pemikiran. If you wear dull colour of cloth of accessory macam orang berkabung, sampai bebila pun you takkan rasa “hidup”.
-Love yourself at the first stage. Sayangi diri anda dahulu. Stop annoying people by the words; I love you more than I love myself. Then you really nak ubah profesion jadi hamba abdi pulak? If you can’t love yourself, its mean you know nothing about love. So macamana rasa cinta tu nak jadi jujur dan ikhlas. Mana ada kasih yang cukup kukuh bila kita tak suka kat diri sendiri. Masalah ni biasanya dihadapi oleh manusia yang ada personality confusion.

2.      Success Spiral

More to hmm securing yourself. Tingkatkan self-esteem. Keyakinan dalam diri akan memberi kejayaan dan memudahkan proses “melepaskan”. Bila you dah secure, a lot of people will like to be with you. Ini sekali gus membuatkan kita mempunyai rasa hormat diri yang lebih tinggi dan yang paling penting, your ex surely macam “ohmygod”. One of the way, cari kawan-kawan yang positif, mempunyai rasa hormat yang tinggi dan tiru cara pergaulan mereka.

3.      Tell yourself that you will never hated your ex

 Kak Maya- “Benci itu umpama menelan duri dan beracun sambil mengharapkan orang yang kita benci tu mati. Siapa sebenarnya yang akan rasa sakit akibat benci tu? Dia? Bukannya dia tahu pun. “Hargailah kehidupan dengan nilai yang lebih bermakna. I pernah baca kat dalam satu buku ni,

HATI ITU TIDAK AKAN PECAH. IA AKAN SAKIT DAN MENYENGAT SUPAYA IA BOLEH MENJADI LEBIH BESAR BAGI MENERIMA SESUATU YANG LEBIH BAIK.

So, just biarkan hati tu sakit berguling-guling. Ia sebagai persediaan menghadapi risiko untuk 
bertemu dengan yang baru.

Eh dah lah, first time tulis panjang-panjang. Macam comot pulak haha. Just few little point but I hope it will help a bunch of people outside there.


Feetnote: ilmiah tak penghuraiannya? Haha, cuba lari dari konsep santai. Ohyeah.

5 comments:

Anonymous said...

This is nice. Food for thoughts.

Anonymous said...

macam mana pulak kalau kita nak letgo kan orang? :/ need some tips..

Ree's said...

Anonymous : hmm, its depend on the reason why you want to letgo orang tu. Basically, keep telling yourself that you are someone who deserve someone better. Begitu juga orang tu. Plan a new lifeline where you enjoy your life without him/her. Jangan manjakan diri sendiri or feels like maybe awak akan terima dia semula. Stop the "hope" cycle. Be cool and endure the pressure yg akan menekan hidup awak.

Panjang tak explaination haha, hope everything will gonna be okay for you :) Adios

yongpropaghandi said...

point no 3 tu yg susah nk buat.haha.. kalau hubungan tu barai psl silap diri sendiri, takkan la nk benci pulak kan? kalau silap si ex tu.. makan masa kot nak kikis benci dari hati tu.

MAN RULE said...

kalau dh tahu salah sendiri kenalah perbaiki diri.. maafkan diri and start again :)