Thursday, 14 March 2013

Cinta atau Duit?

When it comes to love, I am hopeless. Not hopeless romantic, just hopeless. Cinta memang buta atau mungkin cinta tu pekak. Kalau dah sayang, even if you are dating a bastard, orang nasihatkan macam mana mana pun you will never listen.

But that's not my point.

Dalam banyak-banyak nasihat cinta yang mak aku pernah kasi, ada satu yang paling aku ingat. Dia selalu cakap..

"Nanti awak nak kahwin, cari lelaki yang kaya. Biarlah dia buruk mana pun, janji kaya. Kalau handsome, duit takde lepastu ramai perempuan, buat susah hidup je. Biar buruk janji kaya, kalau dia curang pun, janji hidup senang."

Aku faham kenapa mak aku cakap macamtu. Bapak aku handsome, ramai perempuan tapi setiap bulan gadai rantai mak aku.

Petang tadi ex-boyfriend aku yang kaya tu propose aku. Dia janjikan hidup yang senang, rumah yang besar, duit untuk shopping setiap minggu. Bukan materialistik tapi perempuan mana taknak hidup senang?

Tapi aku ada boyfriend yang aku sayang, yang setia. Walaupun dengan dia selalu susah nak ada duit makan, apatah lagi duit shopping, tapi aku bahagia.

Aku reject ex boyfriend aku tu sebab aku tak boleh hidup dengan dia yang ramai girlfriend.

Lagi sekali aku lupa nasihat mak aku.

Sekarang aku nak kau tolong bagitau aku. Untuk bahagia itu, kau perlu ada duit harta berjuta atau untuk rasa bahagia itu, kau perlukan hanya cinta?




1 comment:

Eyfa Azumeow said...

Bagi aku la, dua dua penting. Lagi-2 zaman sekarang.